Francuski filmski karavan – Veliki rat

1281

Radi obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut i Kulturni centar Bačka Palanka Vas pozivaju da pogledate izbor filmova koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva.


Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

Filmovi će biti prikazani na otvorenom u bašti NB „Veljko Petrović“ sa početkom u 21.00 čas, a ulaz je besplatan.

  • Četvrtak 2. avgust u 21.00 čas biće prikazan film „Čuvarke“
  • Petak 3. avgust u 21.00 čas biće prikazan film „Kapetan Konan“
  • Nedelja 5. avgust u 21.00 čas biće prikazan film „Život i ništa drugo“
  • Ponedeljak 6. avgust u 21.00 čas biće prikazan film „Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919“

Čuvarke – Les Gardiennes (FRA, 2017, 134’)

Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.


Kapetan Konan – Capitaine Conan (FRA, 1996, 130’)

Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.


Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919 – Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919 (FRA, 2010, 52’)

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…


Život i ništa drugo – La vie et rien d’autre (FRA, 1989, 135’)

Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije

Godina 1920. Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here