Svečana akademija za „Dane kolonizacije“ u Mladenovu

1942

U okviru ovogodišnje tradicionalne manifestacije „Dani kolonizacije“ u Mladenovu upriličeni su bogatim kulturno-umetničkim i sportskim programom.


Prve večeri u 19.30 časova u holu OŠ Branko Ćopić priređena je svečana akademija tokom koje je otvorena izložba mastera istorije Nikole Milivojevića „Kolonizacija Bačke Palanke“ i prikazan filma „Zavičaj u srcu – priče kupreških Srba“. Program večeri vodili su Sanja Ubović i Nikola Milivojević, dok su ga svojim nastupom upotpunili članovi Krajiške grupe „Dar zavičaja“ iz Mladenova.

MA Nikola Milivojević

O ovom događaju razgovarali smo sa autorom izložbe MA Nikolom Milivojevićem.

„Rado sam se odazvao na poziv da gostujem na ovogodišnjim „Danima kolonizacije“. Mladenovo se tokom mog ranijeg gostovanja pokazalo kao dobar domaćim i oduševilo me svojoj dobrom organizacijom.

Izložba „Kolinizacija Bačke Palanke“ po drugi put gostuje u Mladenovu. Prvi put je gostovala 8. avgusta 2015. godine. Tematski postavka izložbe počinje osvrtom na istorijske događaje koji su predhodili doseljavanju kolonista na područje Bačkopalanačkog sreza – učešćem kolonista u sedam ofanziva NOB.

Dalje se nadovezuje na Agrarnu reformu iz 23. avgusta 1945. preko i njenu realizaciju koja je dovela do dolaska prvih kolonista na područje Bačkopačanačkog sreza. Opisano je ponaosob nastanjivanje Nemačke Palanke, Bukina, Nove Gajdobre, Tovariševa, Obrovca, Gajdobre i sela koje čine ondašnji srez Novo selo i Plavna.

Ove godine uz saradnju sa članovima KUD, osobljem osnovne škole, ogranka biblioteke „dr Mladenko Kumović“ i Mesne zajednice potrudili smo se da sadržaj izložbe izmenimo i prilagodimo sredini u kojoj gostuje. Nismo izložili celu priču doseljavanja sreza, već smo hronološki obradili onaj deo do doseljavanja Bukina.

Na moju veliku radost pored postera izložbe izložen je i etnografski materijal. Njega smo dobili posredstvom OŠ „Branko Ćopić“ i KUD „dr Mladen Stojanović“. Čine ga predmeti koje su poklanjali žitelji Mladenova. Čak i tokom samog postavljanja izložbe Mladenovljani su dolazili i donosili predmete iz svojih privatnih zbirki.

Još ranije smo pričali o potrebi stvaranja etnografske zbirke u Mladenovu, a ovim smo dokazali da materijal postoji. Prikupljen je i još se može i mora prikupiti. Bilo bi lepo da jednog dana u Domu kulture ili u osnovnoj školi bude izložen.

Tokom kratkog izlaganja o kolonizaciji u kojem sam opisao doseljavanje 531 porodica iz Glamoča, Kupresa, Lušci Palanke, Bosanske Palanke i Bosanskog Novog u ondašnji Bukin, na molbu organizatora napravio sam kratak osvrt na prošlost sela pre kolonizacije.

Ukazao sam na njegovu važnost u srednjovekovnoj Ugarskoj, pošto su upravo u neposrednoj blizini naselja Feldvar ugarski kraljevi iz dinastije Arpadović tokom XI veka podigli kapelu Svetog Antuna. Danas se i dalje naziru njeni obrisi u ataru. Veći deo kamene konsrukcije odnesen je tokom proteklih vekova i ugrađen u objekte obližnjih naselja. Feldvar se pominjao u izvorima od 1308. do 1520. godine. Bukin je bio važno mesto i za ondašnje rimokatoličko stanovništvo Palanke koje je usled nedostatka crkve dolazilio ovde na bogosluženja. Okolina sela nastanjivali su mnogi nadničari, a u godinama iza Prvog svetskog rata tu je svoje utočište pronašlo i nekoliko porodica ruskih emigranata.

Nakon otvaranja izložbe svečano je prikazan dokumentarni film „Zavičaj u srcu – priče kupreških Srba“. Po rečima Sanje Ubović, ideja vodilja za projekciju filma bila je zamisao da se pored sećanja na koloniste iz Kupresa oda čast sećanju na dr Mladenka Kumovića jednog od autora filma.

dr Mladenko Kumović

Kumović je rođen u Donjem Ravnom, zaseoku Lugonja. Odrastao je u Mladenovu. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na disertaciji „Muzeji Vojvodine 1847-1997, kultura, politika i razvoj“. Radni vek proveo je u Muzeju Vojvodine i svojim radom zadužio je srpsku muzeologiju. Objavio je više dela vezanih za muzeolologiju, pedagošku delatnost muzeja i stradanje Srba i Jevreja u Holokaustu. Pokretač je lista „Kupreški sabornik“, osnivač „Udruženja Srba sa Kupresa“ i inicijator održavanja sabora Kuprešana. Od 21. februara 2015. njegovo ime nosi ogranak NB „Veljko Petrović“ u Mladenovu.

Veče su upotpunili članovi Krajiške grupe „Dar zavičaja“ pesmama koje su se odnosile na Bosansku Krupu i njenu okolinu. KUD „dr Mladen Stojanović“ i članovi Krajiške grupe među retkima su koji i dalje na autentičan način znaju da interpretiraju izvorne krajiške pesme.

Na kraju ostane mi samo da kažem da mi je drago što mogu da budem na raspolaganju svojim sugrađanima i da svojim radom dam doprinos održavanju ovakvih manifestacija. Nastojaću da rezultate svog istraživanja i u budućnosti prezentujem što široj pubilici i tako ukažem na bogatstvo prošlosti naše opštine“. – zaključio je MA Nikola Milivojević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here