Олуја лимитирала програмске садржаје

Манифестација "Дани колонизације - Младеново 2023."

Извор: Недељне новине

Традиционална манифестација „Дани колонизације“, која је 11. и 12. августа одржана у Младенову, протекла је у знаку ванвременске олује, која је ово место погодила 21. јула.


Наиме, последице тог невремена још увек се отклањају и узрок су што неки од планираних садржаја нису одржани. Током прошлог петка и суботе (11. и 12. август) обављено је традиционално полагање цвећа на спомен обележја у центру села, као и културно – уметнички и спортски програм. Делегација коју је предводио Мита Лачански, заменик председника општине, положила је цвеће на спомен – обележја у центру Младенова. Међу присутнима је био и свештеник Српске православне цркве у Младенову јереј Петар Николић.

Цвеће је положено на спомен обележје борцима совјетске Црвене армије, који су учествовали у ослобађању Младенова, као и на споменик жртвама фашистичког терора 1941 – 1945., чије су породице након ослобођења, из ондашње Босне доселиле у тадашњи Букин, данас Младеново.

– Олуја је начинила праву пустош, и основни је разлог што ове године, између осталог, нисмо одржали ни свечану седницу Савета наше месне заједнице. Изостали су и ликовна колонија и уличне трке. Обележавање „Дана колонизације“, свели смо на најмању могућу меру. Циљ нам је пре свега био, да се не прекине вишедеценијска традиција одржавања ове манифестације, која датира још од почетка седамдесетих година прошлог вега. Искрено се надам, да ће наредне манифестације протећи у значајно ведријем расположењу. Ми полако, али рекао бих сигурно, излазимо из ситуације настале након олује – истакао је Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново.

Деца – настављачи одржавања традиције фолклора

У башти Дома културе, у петак је одржан Фестивал дечјег фолклора – Ђерам, чувари традиције. На фестивалу је наступило око 150 девојчица и дечака из војвођанских места.

– По четврти пут заредом овај фестивал дечјег фолклорног стваралаштва одржава се у Младенову. Пре одржавања фестивала обављен је дефиле свих његових учесника кроз центар села. Учешће у програму фестивла узела су културно – уметничка друштва „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре, „Петар Петровић Његош“ из Ловћенца, „Бранко Радичевић“ из Сирига, „Златне струне“ из Пивница, „Завичајно врело“ из Куцуре, „Др Младен Стојановић“ из Младенова и Удружење грађана Товаришево. Програм је трајао од 20 до 21.30 сати, а учесници фестивала често су награђивани аплаузом присутне публике. У суботу су у препуној летњој башти, наступили чланови културно – уметничких друштава из Куцуре („Завичајно врело“), Зубиног Потока („Мокра Гора“) и домаћин („Др Младен Стојановић“), тачније, све његове секције од најмлађе до најстарије. Целовечерњи концерт је трајао од 20 до 22 сата, а био је хуманитарни, јер су се током његовог одржавања прикупљала добровољна новчана средства за куповину агрегата за воду у Младенову. Прикупљено је 36 хиљада динара.

Веома дуготрајан аплауз посетиоци фолклорне вечери, упутили су члановима КУД – а „Мокра Гора“, који су имали одиста сјајан наступ – каже Саша Средојевић, председник КУД –а „Др Младен Стојановић“ из Младенова.

У младеновљанском КУД–у истичу, да је комплетан програм који је изведен одржан захваљујући великој подршци МЗ Младеново, Ловачког удружења „Фазан“ Бачка Паланка – Младеново, ЗЗ „Ловренац“ и Пекаре „Тркуља“ из Младенова.

Спортски програм

Значајан удео у обележавању овогодишњих „Дана колонизације“, имали су спортисти. На терену ФК „Будућност“ у суботу је одржан 1. турнир пионирских екипа, а учешће на овом такмичењу узело је петнаест састава и близу 200 дечака из Раткова, Бача, Српског Милетића, Младенова и других места.

– Трима најбоље пласираним екипама у свим узрасним категоријама додељени су пехари, а дипломе су уручене најбољим играчима и голманима. Организатор овог такмичења био је ФК „Будућност“. Надам се, да ће се турнир одржавати и у наредним годинама – каже Лука Копања, један од организатора турнира. На фудбалском терену са почетком уз 17 сати, одиграна је пријатељска фудбалска утакмица између ветерана „Будућности“ из Младенова и ветерана екипе „Београд – Карабурма“. Овај сусрет завршен је нерешеним резултатом 2:2 (1:0). Стрелци за домаћу екипу били су Прибичевић и Милорад Вигњевић, а за госте Мојовић и Јанковић.

Слаба заинтересованост је разлог за неодржавање такмичења у кувању рибљег паприкаша „Златни котлић“. Сав приход од котизације са овог такмичења, је требао отићи грађанима Младенова који су претрпели велике штете од олујног невремена, а нису у могућности да их финансијски сами санирају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here