Bluz, džez i rok festival opravdao očekivanja

Muzički festival

658

Tokom vikenda (17. i 18. avgusta) u organizaciji Kulturnog centra Bačka Palanka održan je 14. Bluz Džez Rok festival.


Ove godine festival je organizovan na novoj lokaciji, u dvorištu Tehničke škole „9. maj“, zbog radova na rekonstrukciji i sanaciji zgrade Muzeja koji su u toku.

Na ovogodišnjem festivalu publika je imala priliku da čuje različite stilove sviranja bluz, džez i rok muzike. Festival je otvorio odličan bluz sastav „Blue Family“, sastavljen od iskusnih muzičara iz Beograda i Pančeva.

U dobrom starom rok maniru nastavili su Skok 77 iz Čelareva, pokazujući da rok muzika ne priznaje starosne granice, pa tako i veterani znaju dobro da „zaprže“.

Novost za bačkopalanačku publiku je bio nastup muzičkog sastava „Wonder Strings“ sastavljen od akademski školovanih muzičara, četiri dame potpomognute momkom na kahunu, koji su izvodili svetske i hitove ex yu scene u sopstvenim aranžmanima na instrumentima koji nisu svojstveni za izvođenje ove vrste muzike (violina, viola, violončelo).

Prvo veče svojim nastupom završio je trio „Cotton Pickers“ iz Mladenovca u texas blues maniru, sa veoma konkretnim i čvrstim, kristalno jasnim zvukom.

U subotu nastupili su i lokalni sastavi „Masiv“ i „Gud tajms“ iz Bačke Palanke, među kojima ima izuzetno talentovanih već afirmisanih mladih muzičara, kao i onih čije vreme tek dolazi. U oba lokalna sastava smo mogli da vidimo dobar spoj muzičara različitih generacija.

To drugo veče su otvorili „Masiv“ i prijatno iznenadili bačkopalanačku publiku dobrom svirkom uz čvršći zvuk. Posebno bismo istakli izvanredan vokal, ali i više nego solidnu svirku ostalih instrumentalista. Nakon njih nastupili su „Latino Stars“, iskusni muzičari koji su pokazali da džez sa korenima iz Latinske Amerike, može biti prihvatljiv i za širi auditorijum.

Usledio je, na festivalu već dobro poznati lokalni sastav, „Good times“ koji je bio potpomognut muzičarem iz sastava „Santos Brothers band“, a specijalni gosti u jednom delu koncerta bili su im Stefan Šantoši, gitarista i pevač Santosa, kao i Tihomir Rajber na usnoj harmonici.

Ono što posebno imresionira kod ovog sastava je odabir numera koje su svirali. To su uglavnom kompozicije, koje su prilično zahtevne za izvođenje, a moramo konstatovati, da su članovi benda vidno napredovali u odnosu na prethodni festival. Pored već standardno dobrih basa i klavijatura, rame uz rame su im bili gitarista i vokal, po našem skromnom mišljenju, najbolja rok i bluz pevačica u gradu. Bend „Gud tajms“ definitivno postaje najbolja kaver grupa u opštini.

Svakako da je vrhunac festivala bio nastup beogradskog sastava „Zemlja gruva“ koji su u potpunosti opravdali očekivanja i svojim nastupom pokazali da su izuzetno dobar muzički sastav koji nikoga nije ostavio ravnodušnim i da nije slučajnost što uživaju toliku popularnost u našoj zemlji.

Svojim muziciranjem, scenskim nastupom i kontaktom sa publikom pokazali su da su jedan od vrhunskih muzičkih sastava u našoj zemlji.

Pokazalo se jošjedanput da se uz dobru organizaciju i dobru selekciju muzičkih sastava može napraviti kvalitetan muzički događaj. Ohrabruje činjenica da je među posetiocima bilo, sem onih koji redovno posećuju festival, i dosta potpuno novih lica, kao i činjenica da je festival privukao posetioce svih uzrasnih kategorija, od dece do onih koji su već zagazili u osmu deceniju svog života.

Iz Kulturnog centra Bačka Palanka su nam još rekli: – Nakon što je festival završen, sigurni smo da smo napravili dobar izbor i što se tiče lokacije i što se tiče programa. Ako bismo u nekoliko reči opisali protekli festival onda bi to bilo: ODLIČNA MUZIKA, PRIJATNA ATMOSFERA I ZADOVOLjNA PUBLIKA.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here