Povišica za penzionere do šest odsto i u 2019.

706

Povećanje penzija u ovoj godini može se očekivati za decembar, i to za oko pet do šest odsto u proseku, tvrde za „Blic“ članovi Fiskalnog saveta.


Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020.

„Objektivno je da povećanje u proseku iznosi oko šest odsto. Dobro je što smo u situaciji da razmišljamo o povećanju, a ne o tome da li plate i penzije treba da budu zamrznute ili, ne daj Bože, umanjene. Ali s druge strane, ne treba da upadamo u zamku da odmah nakon donošenja budžeta i dobrih budžetskih rezultata u prvim mesecima godine krenemo da licitiramo kada će i za koliko uslediti novo povećanje“, ocenio je Vučković za „Blic“.

[wonderplugin_slider id=64]

 

On je dodao da se odluka o povećanju donosi jednom godišnje, prilikom pravljenja budžeta.

I njegov kolega Nikola Altiparmakov kaže da penzioneri mogu računati na dodatno povećanje penzija.

„Ono bi moglo da iznosi od pet do šest odsto, bazira se na privrednom rastu zemlje, a odluku o povećanju bi trebalo očekivati krajem godine. Da li će u toku godine biti jednokratne pomoći koju su penzioneri dobijali ranijih godina, ne može da se kaže. Ono se ne vidi u budžetu za 2019. ali se nije videlo ni u 2018. ni 2017. godini“, ocenio je Altiparmakov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here