Oprosti nam Jovane Soldatoviću

Odsečene noge na skulpturi "Jeleni" u Karađorđevu

4104

KARAĐORĐEVO: Skulptura „Jeleni“ našeg poznatog vajara Jovana Soldatovića koja se nalazi u Karađorđevu,  pre nekoliko dana osvanula je oskrnavljena – noge jelena su odsečene.


Ono što je nekad svima nama bio ponos danas je ruglo i podseća nas da živimo u vremenu kad su kultura, tradicija i nasleđe postali ništavni i jeftini.

Ovu skulpturu od bronze je od autora Jovana Soldatovića naručila Vojna ustanova Karađorđevo. Umetnik je na njoj radio oko godinu dana, a na ovo mesto je postavljena 1989. godine.

Svih ovih godina, „Jeleni“ su jedan od glavnih obeležja Karađorđeva, a sada su samo uspomena na neka lepša vremena kad smo naše kulturno nasleđe sa ponosom čuvali.

Vajar Jovan Soldatović rođen je 1920. godine u Čereviću. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1953. godine član ULUS-a, a potom i ULUV-a. 1953. godine. Na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu organizovao je odsek likovne umetnosti i bio njen prvi profesor vajarstva.

Jovan Soldatović

Bio je prvi profesor vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu do odlaska u nacionalnu penziju 1981. godine. Učestvovao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i priredio samostalne izložbe u Novom Sadu, Beogradu, Sremskim Karlovcima, Kovilju, Somboru, Zagrebu, Petrovaradinu, Slovenj Gradecu, Slavonskom Brodu i Negotinu.

Njegova dela se nalaze u mnogim zbirkama i privatnim kolekcijama u zemlji i širom sveta. Autor je preko 100 skulptura u javnim prostorima u zemlji i u svetu: „Dvoje“, park ispred UN u Njujorku; „Toma Rosandić“, Cetinje; „Materinstvo“, Vukovar; „Spomenik Mileni Lajković Lalatović“, Nikšić; „Jelen u trku“, Sarajevo.

Nagrade: Nagrada Politike iz fonda Vladislav Ribnikar (1958); Oktobarska nagrada Novi Sad (1962); Nagrada Oktobarskog salona Beograd (1970); Orden rada sa zlatnim vencem (1972); Zlatna plaketa sindikata Srbije (1978); Zlatna pleketa spomen parka Šumarice (1983); Orden rada sa zlatnom zvezdom; Sedmojulska SR Srbije (1986); Nagrada za životno delo SUBNOR-a Vojvodine (1989); Vukova nagrada (1999).

Umro je 2005. godine u Novom Sadu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here