Đukić Dejanović: Gradiće se 50.000 stanova za mlade bračne parove

Prioritet imaju oni ispod 35 godina

615
Foto: 021

Oko 400 miliona evra biće uloženo u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.


Đukić Dejanović je, gostujući na RTS, rekla da za stanove mogu konkurisati mladi bračni parovi ispod 35 godina starosti.

„Sigurno da je ovo jedna od mera koja će obradovati sve one koje planiraju partnerstvo i porodični život. Ako su mladoženja i nevesta ispod 35 godina smatra se da se radi o mladom bračnom paru. Dragocen nam je svaki bračni par kao što nam je dragocena svaka novorođena beba“, navodi Đukić Dejanović.

Ona je objasnila da će za stanove moći da konkurišu i bračni parovi koji imaju više od 35 godina.

„I parovi koji imaju više od 35 godina moći će da konkurišu za stanove, ali je vrlo verovatno da će prvo sklapanje braka i bračni parovi do 35 godina biti prioriteti. Statistika je dala taj limit ali sigurno da će se napraviti jedan sistem vrednosti koji će dati šansu parovima iznad 35 godina jer ne smemo da ih zaboravimo, jer to bi bila jedna vrsta diskriminacije“, kazala je Đukić Dejanović.

Navela je da podaci iz 2011. pokazuju da 60 odsto parova nema rešeno stambeno pitanje.

„Nove podatke ćemo imati 2021. kad budemo imali nov popis, ali sada procenjujemo da se situacija nije bitno promenila. Mladi odlaze, ali ipak je povećan broj sklopljenih brakova za 0,8 odsto, tako da očekujemo da će broj parova biti sličan“, rekla je ministarka.

[wonderplugin_slider id=136]

Ističe da je posle mnogo godina minusa u 2019. povećan broj novorođenih beba.

„Istina je da je u prvih pet meseci ove godine rođeno 835 beba više nego prošle godine i ti mali pomaci nas vrlo raduju. Ipak, treba sačekati kraj godine kako bismo videli gde smo na godišnjem nivou. Takođe, istina je da se broj sklopljenih brakova povećao za 0,8 odsto što je takođe povoljan trend, tako da nam se čini da ima razloga da razmišljamo da će u narednom periodu, ako se nastavi takav trend, biti nešto boljih demografskih parametara“, navela je ona.

Đukić Dejanović kaže da je pozitivan prirodan priraštaj bio samo u šest opština – u Preševu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu i na Zvezdari.

„U tim opštinama smo na nivou očekivanog, a na ostalim mestima još uvek nije dobro. Cela Srbija je u potrebi da na najrazličitije načine podstakne mlade ljude da razmišljaju o proširenju svojih porodica“, ističe ministarka.

Govoreći o problemima sa kojima se susreću majke sa porodiljskog odsustva, Đukić Dejanovićeva navodi da postoji niz mogućnosti koje roditelji mogu da koriste. Kao primer tih mogućnosti navodi da do treće godine deteta jedan od roditelja ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu, ako za to ne da saglasnost, zatim postoji mogućnost rada od kuće, da se ne radi puno radno vreme, da radno vreme ne mora biti fiksno, da se bira smena, posebno za roditelje koji imaju decu od sedam do 10 godina.

„Država će poslodavce stimulisati i podsticati da koriste zakonske olakšice za svoje zaposlene“, poručila je ministarka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here