Meštani Čelareva i Mladenova proslavili hramovnu slavu

2444

Meštani Čelareva su proslavili svoju hramovnu i seosku slavu, svetog Proroka Iliju, a prazničnim bdenijem, koje je služio nadležni paroh prezviter Aleksandar Zeljković, otpočela je proslava istog praznika u Mladenovu.


Svetu Liturgiju u Mladenovu je služio protonamesnik Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalančki, uz sasluženje protojereja Jovana Kezana i protonamesnika Milana Uzurova.

Na prazničnom večernjem bogosluženju je načalstvovao protojerej Stevica Ilić iz sasluženje protonamesnika Dragoljuba Klisarića i prezvitera Tomislava Živkovića. Ovogodišnji kumovi Aleksandar i Savka su se te dužnosti prihvatili i za narednu godinu. Nakon večernjeg bogosluženja, u porti hrama, dečija i muška pevačka grupa je izvela prigodan program.

Crkva u Čelarevu

Gradnja crkve u Čelarevu počela je 1988. godine u gotovo nemogućim uslovima. Iz tog perioda potiče i čuvena rečenica upućena graditeljima od strane “ugledne“ grupe meštana: “Što vi po danu sagradite, mi ćemo po noći srušiti.“ I pored svih teškoća, najzad je i zvonik podignut 1991. godine. Gradnjom crkve rukovodio je blaženopočivši protojerej Ljubomir Stanković, tada paroh begečki.

Crkva Svetog proroka Ilije je jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom, smeštenom na istočnoj desnoj strani hrama, nešto užom u odnosu na ukupnu širinu hrama, i predvorjem u kom se pale sveće, koje je nešto uže i znatno manje od naosa. Hram ima dva ulaza, jedan sa zapadne i drugi sa istočne strane. Na zapadnoj strani nalazi se zvonik.

Ikonostas od lipovog drveta, izrađen je po uzoru na ikonostas zimskog paraklisa manastira Bođani. Na Carskim dverima prikazan je događaj Blagovesti, a elementi sa desne i leve strane ukrašeni su Konstantinovim Krstom u duborezu. Umesto tzv. đakonskih dveri, postoje dva otvora koja se završavaju stubovima takođe u duborezu. Ikonostas, kao i Episkopski i Bogorodičin tron, delo su duboresca Dragana Šaponje iz Koluta. Ikone za ikonostas oslikale su sestre iz manastira Vaskrsenja Hristova u Kaću. Amvon sa motivom dvoglavog orla, urezan je u beli venčački mermer.

Hram je živopisao umetnik i ikonopisac Borislav Živković. Na zapadnom zidu u naosu, sa leve strane, nalazi se mermerna ploča sa imenima svih onih koji su na bilo koji način pomogli izgradnju hrama u Čelarevu. Iznad ulaznih vrata sa istočne strane naslikana je povelja sa tekstom o završetku ikonopisačkih radova. Iznad hrama nalazi se sala koja je građena istovremeno sa samim bogoslužbenim prostorom koji je u prizemlju.

Proslavljanje praznika velikog ugodnika Božijeg, Svetog proroka Ilije Tesvićanina, pokrovitelja pravoslavne Crkve u Čelarevu, počelo je prazničnim bdenijem, na kojem je načalstvovao protonamesnik Miladin Bokorac, arhijerejski namesnik žabaljski, uz sasluživanje sveštenikȃ, Branislava Mrkića, arhijerejskog namesnika novosadskog drugog, Dragoljuba Klisarića, paroha u Begeču, Negoslava Beljanskog, paroha u Srpskom Miletiću i časnog đakona Miroslava Stojanovića, parohijskog đakona pri hramu Prepodobnog Simeona Mirotočivog u Veterniku. Na sam dan praznika svetu Liturgiju je služio prezviter Goran Dimić, paroh pri Sabornom hramu u Novom Sadu, uz sasluživanje sveštenika Marka Bubulja, privremenog paroha čelarevsko-gložanskog. Posle pročitanog odeljka iz svetog Evanđelja, u prigodnoj besedi otac Goran je podsetio verni narod na ulogu i značaj Svetog proroka Ilije u životu Crkve. Posle ophoda oko hrama, odslužen je pomen sveštenoslužiteljima, ktitorima i priložnicima hrama.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Duhovna radost nastavljena je večernjim bogosluženjem kojim je načalstvovao protojerej Predrag Milutin, paroh u Bačkoj Palanci, kome su sasluživali sveštenici Dojčin Stojanović, Zdravko Bojović i Srboljub Srdić.

Nakon večernje službe izvršeno je blagosiljanje slavskog kolača i koljiva, koje je kao žrtvu ljubavi pripremila kuma gospođa Milica Uzelac iz Čelareva, sa svojom porodicom.

Kumstva za sledeću godinu prihvatio se gospodin Nikola Ilić iz Čelareva. Nakon večernje službe, deca iz kulturno umetničkog društva “Petar Kočić” iz Čelareva, izvela su prigodan program, nakon čega je za sve sabrane na ovom slavlju priređena trpeza ljubavi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here