Dečija igrališta mesta opasna za decu?

Direktor JP "Standard", Miroslav Sićević priča o stanju igrališta u Bačkoj Palanci, koji će biti uklonjeni, a koji rekonstruisani

2889
Dečije igralište na šetalištu prema Dunavu

BAČKA PALANKA: Javno preduzeće „Standard“ iz Bačke Palanke vodi brigu o 58 igrališta na teritoriji opštine Bačka Palanka. Iako će mnogi roditelji rado dovesti decu na neko od tih igrališta, česte su ružne slike sa pokidanim spravama na kojima najmlađi mogu i da se povrede.


Kako prijaviti štetu, kako funkcioniše rekonstrukcija igrališta, ali i kad bi Bačka Palanka mogla da dobije nova igrališta rađena po novom, rigoroznom pravilniku donešenom na nivou Republike, pitali smo direktora JP „Standard“-a, Miroslava Sićevića.

„Mi smo poslednjih godina napravili, uslovno rečeno, katastar svih igrališta, snimili ih, napravili broj sprava, šta je propisno, šta ne i svake godine se vrši održavanje sprava. Svako igralište se obiđe, sve sprave, kojih ima ukupno 248, se poprave“, kaže Sićević.

[wonderplugin_slider id=177]

 

U međuvremenu, napominje on, izdešava se svašta. Naime, istina je da se neki kvarovi mogu desiti zbog dotrajalosti sprava, ali se vidi i zna kad je nešto namerno pokidano. Iz tog razloga, iz ovog preduzeće više puta je apelovano na građane da igrališta čuvaju.

Tobogan bez stepenica u ulici Siniše Stankovića

Po pozivu građana koji prijavljuju problem na nekom igralištu, JP „Standard“ izdaje nalog izvođaču radova koji je zadužen za održavanje i remont. Na tablama koje su istaknute na svim igralištima, postoji broj telefona na koji građani mogu da prijave bilo kakve probleme vezane za igralište.

„Opštinska uprava izdvaja oko 3,5 miliona dinara godišnje za održavanje dečijih igrališta. To nisu mala sredstva, ali opet su nedovoljna“

„Kada je jasno da je u pitanju vandalizam i da je neko namerno pokidao spravu, mi izađemo na teren, fotografišemo i prijavimo policiji. Nema efekta od toga, ali pokušavamo na svaki način da budemo uporni. Ne može policija da patrolira stalno po igralištima, niti Opština da plaća ljude koji će konstantno nadgledati šta se dešava. Dakle, susrećemo se i sa socijološkim aspektima ovog problema, na koje ne možemo mnogo da utičemo, osim da apelujemo na sve naše sugrađane da čuvaju ono što pripada svima nama, tačnije našoj deci“, napominje Sićević.

„Imamo primera gde popravimo igralište i nakon samo nekoliko dana sprave neko pokida“

Prošle godine izašao je Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta na nivou države koji je, kako kaže naš sagovornik, jako rigorozan po pitanju bezbednosti. Za to su, dodaje Sićević, potrebna ogromna sredstva jer svako igralište treba da ima svoju podlogu, tartan ili gumenu. Sprave moraju biti bezbedne, a igralište ograđeno. Rok da se taj pravilnik sprovede u delo je tri godine, ali Sićević napominje da je to nemoguće obezbediti za svih 58 igrališta sa sredstvima sa kojima raspolažu.

Igralište u ulici Siniše Stankovića biće uklonjeno

„Iz tog razloga, moj predlog nadležnima je bio da pojedina igrališta na kojima stalno imamo problem sa namernim uništavanjem, sklonimo, a novac uložimo u nekoliko najprometnijih i većih igrališta. Do kraja godine ćemo ukloniti igrališta u PU „Mladost“, što su tražili vaspitači i direktor. Takođe, igralište u Majevičkoj ulici je devastirano, nema ni pristup ni ogradu i biće uklonjeno kao i igralište u ulici Žarka Zrenjanina, kod „Arene“, kaže direktor JP „Standard“-a.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Još jedan problem sa kojim se susreću u ovom preduzeću jesu i pritužbe građana kojima ne smetaju mala deca koja u toku dana dolaze na igrališta, već oni malo stariji koji se noću skupljaju, ostavljaju, kako tvrde, špriceve, porazbijane flaše i prave veliku buku.

„Mlađi sugrađani dolaze sa zahtevom da postavimo igralište, stariji i bolesni ljudi traže da ista uklonimo“

U planu JP „Standard“-a u narednom periodu biće uređena bar dva najveća igrališta u Bačkoj Palanci. Sićević kaže da je u planu za ovu godinu bilo da se igralište na Partizanu ili na Dunavu uredi prema novom pravilniku, ali nije bilo dovoljno sredstava.

„Za sledeću godinu imamo obećanje Opštinske uprave i predsednika opštine da će se obezbediti sredstva makar za jedno od ta dva“, rekao je Miroslav Sićević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here