Освећење четничке заставе у Пивницама 1930-их

Из наших крајева

Preuzeto sa: Facebook stranica "Stare Fotografije Bačke Palanke"

Освећења четничких застава за време Краљевине СХС/Југославије представљали су свечане догађаје на којима су се скупљали, поред припадника четника, и многи виђенији људи свих народности, чиновници. Често су овим догађајима присуствовали и ђаци са учитељима, тј. разредним старешинама.


Свако место у Краљевини имало је своју четничку организацију, изузетак нису биле ни три паланачке општине и околна села, па тако ни село Пивнице.

Оно што је важно нагласити јесте да четнике за време Краљевине не можемо да посматрамо кроз призму Другог светског рата! Четнички покрет на тлу Бачке није био активан за време окупације. Мађарска окупациона пропаганда на почетку рата у својим пропагандним филмовима радо приказује заробљене четнике, међу којима је наравно било више оних који нису имали никакве везе са овим покретом. Четници се готово не спомињу у Бачкој од 1942. до 1945. године.

 

1 коментар

  1. Posebnu pažnju skreće činjenica da je ovaj događaj bio u Pivnicama, većinski slovačkom selu. Matrica velikočetničkog delovanja ima duboke korene u ovim krajevima. Tim je mnogo lakše sadašnjim velikočetničkim vlastima u Srbiji da svojataju Vojvodinu i pljačkaju njene resurse već više od sto godina. Vojvodinu, nažalost, Srbija ne vidi kao svoj deo, nego kao osvojenu teritoriju i okupirani pokrajinu. Zato i sistematska pljačka vojvođanskih resursa, već sto godina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here