Obradujte bliske osobe za praznike – odaberite najbolji poklon za sve

Unsplash.com

Bliži se kraj godine, a sa njim i večita dilema oko toga kakve poklone izabrati za najbliže. Bez obzira na to da li kupujete poklon bračnom partneru, roditeljima, prijateljima ili kolegama sa posla, sasvim je sigurno da ih želite obradovati za praznike. Darivanjem poklona na simboličan način poručujete koliko vam je stalo do sreće i uspeha svih vama bliskih osoba.

Postoji neka čudesna praznična energija i euforija koju naročito potvrđuju lepo upakovani i sjajno izabrani pokloni. Upravo zbog toga što želite da ostavite utisak na ljude koje volite ili kolege koje izuzetno poštujete, izbor poklona može se pretvoriti u svojevrstan stres. Šta kupiti suprugu, a šta sestri? Koji poklon će biti prikladan za koleginicu iz kancelarije?

Ukoliko vam ponestaje ideja ili niste sigurni kakav poklon je prikladan za određenu osobu, pripremili smo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći. Uz naše predloge više nećete razmišljati o tome da li ste pogrešili, izmamićete osmehe i ulepšati dan i godinu ljudima koje volite i cenite. Pročitajte.

Poklon kao podsetnik da bolje planiramo vreme

Nova godina je uvek u znaku novih početaka i planova. Očekujemo mnogo, obećavamo sebi (i drugima) da ćemo biti bolji, odgovorniji, uspešniji. Planiramo putovanja, posao ili jednostavno kako ćemo provesti vreme i novih 365 dana u godini. Zbog toga će univerzalan i za svakog prikladan poklon biti onaj koji ima veze sa organizacijom vremena. Planeri, satovi i kalendari zato zaslužuju posebno mesto na ovoj listi.

Vredan ručni sat može biti odličan poklon za bračnog partnera ili sestru, odnosno brata. Personalizovani planeri i agende takođe spadaju u koristan i praktičan dar. Bilo da ga poklanjate prijateljici ili kolegi iz kancelarije, rokovnik sa dobrim šablonima za planiranje je fantastična ideja.

Kada su u pitanju kolege, poslovni partneri i saradnici, kalendari su poklon s kojim nema greške. Ne samo da su praktični i preko potrebni, već mogu poslužiti i u promotivne svrhe. Primera radi, ako ste vlasnik firme, poklanjanjem kalendara sa logom i nazivom vaše firme istaknućete svoj brend u prvi plan. Kako se kalendari koriste svakog dana, 12 meseci u godini – obezbeđujete sebi celogodišnju reklamu.

Poklon kao rešenje problema

Kada tražite bilo koji poklon, pa i praznični, izaberite sledeći pristup: poklon kao rešenje nekog problema. Pronađite problem u životu osobe za koju birate poklon i jednostavno ga rešite svojom velikodušnošću. Krenite od razmišljanja da sreća dolazi od uklanjanja nečeg što čoveka muči ili brine.

Na primer, ako se vaša sestra stalno žali da joj je dosadno ili da nikuda ne putuje, isplanirajte zabavu ili izlet zajedno. Možda se vaša majka ima problema sa bolovima u leđima ili vratu – poklonite joj masažu ili neki antistresni tretman u uglednom salonu. Za koleginicu koja uvek gubi ključeve pronađite interesantan privezak. Nema sumnje, na ovaj način ćete spojiti lepo i korisno.

Pažljivo sa vaučerima i poklon-karticama

Vaučeri i poklon-kartice su odličan poklon, kako za porodicu tako i za poslovne saranike – ukoliko je reč o nekoj usluzi. Međutim, da ne biste od sjajnog prazničnog poklona napravili samo problem u životu primaoca primenite sledeće savete. Izbegavajte poklon-kartice gde primalac mora da donese odluku šta će kupiti. Neki ljudi mogu osetiti pritisak ako trebaju sami da izaberu nešto iz asortimana prodavnice. „Bezbolnije“ će u tom slučaju biti da poklonite novac.

Kada su u pitanju vaučeri za putovanja, masaže ili neke druge tretmane i događaje postarajte se da imaju tačno određen datum ili raspored. Čak i ako primalac mora da promeni taj raspored, ovo je mnogo bolje nego da treba sam da zakaže i izabere termin. Zbog čega je to tako?

Kada nema određenog datuma ili roka iskoristivosti kupona, vrlo lako se može desiti da vaša kartica stoji mesecima u novčaniku primaoca. Svaki put kada je pogleda, pomisliće kako ste bili velikodušni i grišće ga savest što je nije iskoristio. To baš i nije situaciju u koju želite da dovodete onog kome ste uručili poklon, zar ne?

Poklon koji ima dugotrajnu vrednost

Ukoliko želite da umesto praktičnog poklona darujete nešto što ima dugotrajnu vrednost, onda akcenat stavite na sentimentalnost. Izabrati ovakav poklon i nije teško kao što pretpostavljate. Potrebno je samo da to bude nešto korisno i da ima neko posebno značenje za osobu koju darujete. Odštampajte i povežite omiljene recepte u knjigu – pa poklonite vašoj mami. Verovali ili ne, čak i praktični pokloni kao što su čarape mogu postati simbol. Ako imaju duhovit natpis ili ilustraciju svaki put kad ih vaš brat ili drug obuje, podsetiće ga na vas.

Ne zaboravite na važnost „hvatanja trenutka“. Članovima porodice i prijateljima uvek možete pokloniti foto album pun zajedničkih fotografija. Ako ste iole vešti na računaru, uz pomoć brojnih besplatnih programa možete s lakoćom napraviti kratak film od vaših snimaka sa letovanja ili nekog drugog važnog događaja. Dar ovako upakovanih uspomena ne može nikad izbledeti.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

Poklon za one koji kažu: imam sve što mi je potrebno

Koliko puta vam se dogodilo da upadnete u sopstvenu zamku tako što majci ili suprugu postavite ono čuveno pitanje: „Šta želiš za Božić?“ i dobijete još poznatiji odgovor: „Imam sve što mi je potrebno, važno je da smo zajedno za praznike“?

Šta pokloniti u tom slučaju? Nemojte praviti grešku i potrošiti veliku sumu novca na nešto ekstravagantno iz želje da pokažete svoju kreativnost i velikodušnost. Ako želite da budete izuzetno darežljivi, poklonite im više od onog što su tražili. Pogađate: to je vreme sa vama.

Vreme je, naročito u porodici, mnogo vredniji poklon od novca. Uvek možete zaraditi više, ali vreme ne možete kupiti. Zbog toga isplanirajte da praznični poklon bude neko zajedničko iskustvo, zabava, izlet, putovanje. Ako vaši roditelji žive u drugom gradu ili zemlji, kupite im avionske karte. Iznajmite kuću negde na planini na nekoliko dana. Poklon ne mora nužno da se pakuje u ukrasne kutije i papir.

Napravite od poklona – doživljaj!

Ipak, ako ste jedan od tradicionalista po pitanju darivanja i pakovanja poklona, onda uradite to na vrhunski način! Neka čin darivanja bude pravi događaj. Šta god da ste izabrali postarajte se da pakovanje bude posebno kreativno. Umesto ispod jelke, poklon možete sakriti bilo gde u kući – ali tako da ga vaš suprug u pravom trenutku pronađe. Vaučer za putovanje stavite u knjigu koju trenutno čita.

Na kraju, ne potcenjujte zabavu i radost koja dolazi sa jednostavnim odmotavanjem poklona. Kvantitet nekad može značiti i kvalitet, naročito ako je reč o gomili malih pojedinačno upakovanih predmeta. Ovo će vam potvrditi i osmeh na licu primaoca koji će zasijati poput sijalica na novogodišnjoj jelki.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here