Ирска укида већину пандемијских мера, Британија најавила исто

Ево како стоје ствари у Европи

284
Фото: Pexels

Ирска данас укида скоро све епидемиолошке мере, након што велики пораст заразе није довео до значајног повећања броја људи којима је потребна интензивна болничка нега, преноси Ројтерс.


Ирска је прошле недеље имала другу највишу стопу инциденције у Европи, али и једну од највиших стопа примљених допунских доза, што је помогло да број тешко оболелих остане знатно испод претходног врха, додаје Ројтерс.

Званичници јавног здравља подржали су ову одлуку, а влада је одлучила да барови и ресторани више неће морати да се затварају у 20 часова, што је ограничење уведено крајем прошле године када је почео талас Омикрона. Ковид сертификати више неће бити потребни за улазак у барове и ресторане.

Отворени и затворени простори ће се користити пуним капацитетом. Неке мере, попут ношења маске у јавном превозу и продавницама, за сада остају на снази.

„Нико није мислио да ћемо сада доћи до ове тачке. Веома ми је драго што могу да кажем да ће од сутра у 6 сати ујутро већина ограничења која су била на снази скоро две године бити укинута“, рекла је раније министарка правде Хелен Мекенти.

„Мислим да нико од нас није мислио да ћемо заиста тако брзо доћи до ове тачке“, додала је она.

Британски премијер Борис Џонсон најавио је да ће следеће недеље укинути већину рестриктивних мера уведених за борбу против омикронске верзије коронавируса у Енглеској и да планира да укине изолацију за људе који су позитивни на вирус у марту.

„Од четвртка, 27. јануара, ношење маске више неће бити обавезно, рад од куће се више неће званично препоручивати, а за улазак у ноћне клубове и одређена већа окупљања више неће бити потребан ковид сертификат“, рекао је конзервативни лидер. у парламенту.

„Како ковид постаје ендемска болест, морамо да заменимо законске обавезе смерницама и препорукама“, рекао је Џонсон. Он је рекао да не планира да продужи обавезу изолације за особе позитивне на КОВИД-19 након што истекне 24. марта. Он може раскинути ову обавезу и пре тог датума.

„Нећемо законски терати људе у изолацију ако имају грип“, рекао је он.

У Великој Британији је више од 152.000 људи умрло од Ковид-19. Последњи доступни подаци показују пад нових инфекција од скоро 40 одсто на недељном нивоу, а број хоспитализованих се стабилизовао. Опада и број пацијената на интензивној нези, који је током омикронског таласа био мали.

Ублажавање мера, за које је део конзервативне већине рекао да гуши слободу, долази раније него што се очекивало и у временима невиђене кризе за Бориса Џонсона, који је заглибљен у скандалу око забаве у Даунинг стриту у време када је земља забрањивала митинзи. У Британији свака нација одлучује о својој здравственој политици.

Са једном од највећих стопа вакцинације у Европи и економијом која је највише погођена пандемијом, шпанска влада поставља темеље за третирање следећег пораста инфекције више не као хитан случај, већ као болест која ће опстати у популацији. Слични кораци разматрају се у суседном Португалу и Уједињеном Краљевству, које ће укинути већину ограничења следеће недеље, преноси Асошиејтед прес.

Идеја је да се са кризног режима рада пређе на режим контроле, приближавајући се вирусу на исти начин на који се земље суочавају са грипом или малим богињама. То значи прихватање да ће доћи до инфекција и пружање додатне неге за ризичне појединце и пацијенте са компликацијама.

Шпански премијер левог центра Педро Санчез жели да Европска унија размотри сличне промене сада када је налет омикронске варијанте показао да болест постаје мање смртоносна. „Оно што желимо да кажемо је да ћемо у наредних неколико месеци и година морати да размишљамо, без оклевања и према ономе што нам наука каже, како да управљамо пандемијом са различитим параметрима“, рекао је Санчез у понедељак.

Санчез је рекао да промена не би требало да се деси пре него што се талас Омикрона заврши, али званичници сада морају да почну да обликују свет након пандемије: „Радимо домаћи задатак, предвиђамо сценарије.

За сада, дебата о преласку на ендемски приступ ограничена је на богате нације које себи могу приуштити да говоре о најгорем делу пандемије у прошлости. Свет у развоју завиди им на приступу вакцинама и снажним здравственим системима.

Многе земље које су преплављене рекордним бројем случајева омикрона већ одустају од масовног тестирања и скраћују време карантина, посебно за запослене који не показују ништа више од симптома прехладе. Од почетка године настава у шпанским школама престаје само ако дође до већих епидемија, а не са првим пријављеним случајем као до сада.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here