Bez puteva nema održivog razvoja Bača

1231
Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

BAČ: U toku je javna rasprava o Nacrtu revidirane strategije održivog razvoja opštine Bač, na koji bi do 17. oktobra trebalo da daju mišljenje stručna i šira javnost.

Opština je, podsećamo, usvojila Strategiju razvoja od 2014. do 2020. godine, ali su u međuvremenu usvojeni različiti strateški dokumenti i akcioni planovi na nacionalnom i pokrajinskom nivou, pa se lokalna samouprava opredelila da napravi reviziju krovnog dokumenta.

Nacrt je, između ostalog obuhvatio razvoj infrastrukture u drumskom, vodnom i železničkom saobraćaju kao važnoj okosnici u razvoju opštine, prvenstveno u njenom privrednom razvoju, gde posebno mesto lokalna samouprava daje turizmu, zbog Bačke tvrđave, Franjevačkog samostana, manastira Bođani i drugih atrakcija.

U planu je turističko- muzejska pruga Bač – Karavukovo – Bogojevo – Sonta -Apatin – Sombor –Bački Breg – Baja

U drumskom saobraćaju predviđena je rekonstrukcija više putnih pravaca koji su, kako je u Nacrtu navedeno, u lošem stanju, a značajni su u lokalnom razvoju i povezivanju s drugim opštinama. Prvenstveno je značajna deonica Ratkovo – Selenča – Bačko Novo Selo radi regionalnog povezivanja. Bitna je povezanost naselja, ali i dobri putevi ka Dunavu, preduzećima i atarima. Zato treba, kaže se u nacrtu, izgraditi put Plavna -Bačko Novo Selo i više lokalnih puteva rekonstruisati. Pre svih potrebno je popraviti put Bač- Vajska -Bođani, Bač – Ekonomija, Mali Bač – Ribnjak, Vajska – Živa – nasip Dunav…

Prelaz kod Vajske

Radi boljeg saobraćaja u AP Vojvodini je potrebno, kaže se u nacrtu, do 2020. godine izgraditi, modernizovati i granični prelaz Bač – Vajska – Vukovar – trajektni terminal. Granični prelaz Vajska potreban je da bi se prilaz lokalitetima omogućio i vodenim putem.

U vezi železničkog saobraćaja, u nacrtu je naznačeno, da treba formirati turističko- muzejsku prugu Bač – Karavukovo – Bogojevo – Sonta -Apatin -Sombor – Bački Breg – Baja. To bi bio dodatni adut u turističkoj ponudi, vezanoj za vrednu baštinu. Strategijom se predlaže da se obnovi demontirana pruga Bač – Bačka Palanka, a pružni pravac Bačka Palanka – Bač – Karavukovo modernizuje i kategoriše kao regionalna, a ne kao sada lokalna deonica.

Lokalna samouprava je u nacrtu predložila da se nastavi sa poslovima za izgradnju nautičkog centra u Bačkom Novom Selu, jer je 2004. Savet za turizam Pokrajinskog sekretarijata za privredu podržao investiciju, pa je urađen Plan detaljne regulacije kompleksa marine.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here