Конзумацијом пасуља спречавају се разне болести

Веома је корисно појести бар један тањир пасуља недељно.

Фото: Pixabay

Наши стари су знали шта је здраво, па су пасуљ јели веома често. Иако се већ дуго говори да је конзумација пасуља добра за здравље, данас се овом поврћу придаје још више пажње због нових информација које доносе научници. Пасуљ поседује велику енергетску вредност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине.

Зашто је пасуљ добар за здравље?

Научници откривају да исхрана богата пасуљем може смањити ризик од срчаних оболења и одређених врста рака. Смернице за здраву исхрану владе САД-а из 2005. године препоручују три шољице пасуља седмично.

Фото: Getty Images Signature

Пасуљ поседује велику енергетску вредност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине. Поред тога садржи лецитин, као и калијум, калцијум, железо, фосфор, магнезијум, цинк и натријум. Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти па не садржи оне засићене као ни холестерол. Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.

Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити ћелије од рака и успорава раст тумора. Истраживачи на „Харвард Сцхоол оф Публиц Хеалтх“ су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично имају 24 посто мање изгледа да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева.

Getty Images
(Sirova zrna pasulja sadrže mast koju nije lako svariti: fitohemoglutinin)

Што то чини пасуљ тако здравим?

Пасуљ је добар извор беланчевина, и за разлику од других извора беланчевина, пасуљ има мало масти, те не садржи засићене масти и холестерол. Једна порција пасуља осигурава 20 посто дневних потреба за влакнима. Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.

Које су врсте пасуља најздравије?

Научници са државног универзитета у америчкој савезној држави Колорадо тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измерили количину антиоксиданта у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.

Рецепт: Чорбаст пасуљ

Састојци: 300-400 г пасуља тетовца, 1 главица црног лука, 3 чена белог лука, уље, ловоров лист, суви зачин, бибер, 1 кашика брашна,1 кашичица млевене паприке, 300 г сувих ребара.

Припрема: Пасуљ очистити и опрати у неколико вода, налити и исећи црни лук, додати ребра, ловоров лист и ставити да се кува. Ако је пасуљ млад, потребно му је свега сат времена да се потпуно скува. На уљу испржити ситно сецкан црни лук, додати брашно и издробљенбели лук, па све добро пропржити и на крају додати млевену паприку и одмах подићи са рингле и сипати у пасуљ. Додати кашику зачина, соли и бибера и оставити да ври неколико минута.

Просто к’о пасуљ! Пријатно!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here