U Baču nakon požara: Za sve će biti obezbeđen krov nad glavom

2176
Foto: Opština Bač

BAČ: Stanari stambene zgrade u naselju Ekonomija 1 u Baču, koja je juče ujutru izgorela, na vreme su evakuisani, pa je izbegnuta tragedija, piše „Dnevnik“.


U trenutku požara u zgradi je bilo 16 odraslih osoba i 11-oro dece. Svi su zbrinuti u prostoru sportske hale, dok su u toku dana premešteni u objekat u kome će privremeno i stanovati.

Kako na licu mesta saznaje Dnevnik požar je zgradu, koja je vlasništvo nekadašnje Agrobačke, zahvatio oko 3 časa iza ponoći.

Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasnih ekipa iz Bača, Bačke Palanke, Novog Sada, Bačkog Petrovca i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bač, požar je ugašen oko 8 sati.

Predsednik opštine Bač Steva Panić je za „Dnevnik“ potvrdio da je pričinjena velika materijalna šteta, te da je važno da nema ljudskih žrtva nema.

Opština će obezbediti privremeni smeštaj do konačnog rešavanja njihovog stambenog pitanja, obećao je Panić i dodao kako je iz Crvenog krsta Novog Sada već juče dobijeno 35 ležajeva, sa posteljinom i dušecima, dok pomoć stiže sa svih strana.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Lokalna samouprava će voditi računa i o ishrani koja će, kako kaže, biti obezbeđena sve do trajnog rešenja uz pomoć meštana koji su se već juče aktivirali za pomoć sa hranom i odećom. Steva Panić je naglasio kako će opština Bač obezbediti i plac na kom će se izgraditi novi odgovarajući objekat za sve porodice koje su oštećene u današnjem požaru.

U skorijem periodu, uz pomoć Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, biće izgrađen novi objekat, a lokalna samouprava je već obezbedila lokaciju gde će objekat biti izgrađen, napomenuo je Steva Panić.

Kako je dodao, postojeći objekat je zahvatao 670 kvadrata, a novi objekat će biti sigurno isto toliki, ako ne i veći.

Već su nas kontaktirali iz Vlade Republike Srbije tako da ćemo od nedelje krenuti u realizaciju projekta, najavio je Panić.

Prema njegovim rečima, na uzrok požara najverovatnije je uticao ljudski faktor, što su stanari te zgrade u izjavama za „Dnevnik” i potvrdili. Naime, oni su naveli kako jedna porodica već oko dve godine nema struje ni vode te da često pale sveće koje zbog, kako kažu, svoje nemarnosti i alkoholizma, često zaboravljaju da ugase. Oni kažu kako su o nemarnosti i problematičnosti te porodice već govorili državnim službama, ali da niko nije reagovao.


Opština Bač je u toku jučerašnjeg dana, između ostalog, otvorila i dva namenska žiro računa za pomoć ugroženom stanovništvu.

Broj dinarskog žiro računa na koji svi građani dobre volje mogu da izvrše svoje uplate je: 840-0000005437741-74, dok je broj deviznog računa za uplate iz inostranstva sledeći: 840-0000000351771-78, a instrukcije za plaćanje možete pronaći na sajtu Opštine Bač.


Jedan od stanara Andrija Surop je direktno imenovao majku i sina, M.J. i S. J. da su požar izazvali ostavljenom svećom pred spavanje.

Ja sam svima rekao da će nas oni zapaliti svojom nemarnošću, ali niko nije reagovao, a sada ne znam ni gde ćemo ni šta ćemo, a iskreno se nadam i imam poverenja da će nam ljudi iz opštine stvarno obezbediti to što su rekli, rekao je Surop.

Po njegovim rečima, strašno je gorelo, hvala Bogu stanari su izašli napolje.

Zadržane dve osobe

Kako je „Dnevniku” potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci, požar se dogodio u ranim jutarnjim satima.

U toku je uviđaj od strane ovlašćenih lica Uprave za vanredne situacije i ovlašćenih radnika Policijske stanice Bač, te utvrđivanja svih okolnosti nastanka požara. Iz do sada prikupljenih činjenica i dokaza proizilaze osnovi sumnje da je do požar izazvala upaljena sveća u stanu M.J. i S.J.

Javni tužilac je izdao odobrenje za zadržavanje navedenih lica, koja će u predviđenom roku od 48 sati biti dovedena na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci, navode u tužilaštvu.

Na početku deca nisu bila zbrinuta, svi su bili bosi. Niko od nas nije uspeo da spasi ništa od imovine, čak su neki izgubili i dokumenta, kazao je Surop.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Stanar Stevan Hajek je rekao kako ga je miris dima probudio i kada je izašao iz stana video je komšinicu koja viče.

Išao sam od vrata do vrata i budio ljude koji su spavali, a moja žena, deca i ja smo samo uspeli da obučemo ovo što imamo na sebi i izašli smo napolje tako da nismo ništa uspeli da spasimo od imovine, kazao je Hajek.

Ne brine, kaže, za sebe, ali brine za svoju decu i ženu koja treba da se porodi u januaru.

Što se tiče novog objekta, ne verujem dok ne vidim, a svi znamo ko je kriv za požar, poručio je Hajek.


Pogledaj: Tragedija u Baču: U požaru izgorela stambena zgrada, 20 porodica ostalo bez doma (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here