Za muzičare koji nastupaju bez ugovora kazna do 300.000 dinara

521

Bilo da je u pitanju nastup u kafanama, klubovima i diskotekama ili privatna zabava, poput svadbe, slave ili krštenja, organizator događaja je u obavezi da s umetnicima zaključi ugovor, a umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu.


Ova materija do letos je bila regulisana Opštim kolektivnih ugovorom između Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i Udruženja poslodavaca Srbije. Ugovor je istekao nedavno, a prošle sedmice je produžen na još tri godine.

Kao i prethodne godine, Vlada Srbije je donela odluku da je deo kolektivnog ugovora obavezujući. Cilj je da se u oblasti estrade smanji siva ekonomija i plate porezi, a i da se umetnici zaštite te dobiju zdravstveno i penziono osiguranje.

Dok u Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika smatraju da su na dobrom putu te da će uz pomoć ugovora i licenci ta oblast biti bolje regulisna, odnosno da koristi već imaju i umetnici i država, u udruženjima estradnih umetnika kažu za Dnevnik da tu ima dosta mešetarenja.

Samostalni umetnici kojima udruženja uplaćuju penzioni staž i zdravstveno osiguranje mogu od tog udruženja dobiti potvrdu o licenci. Muzičari i ostali učesnici programa koji nemaju takav status licencu mogu dobiti od reprezentativnih sindikata koji ih zastupaju.

„Uveli smo plaćeni muzički dan, a izvođači koji učestvuju u programu dobijaju minimalnu dnevnicu od 1.250 dinara“, rekao je sekretar Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Sekretar Udružnja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije Dragan Mirković kaže da je one koji angažuju njihove članove mnogo toga zbunilo.

„Ugostitelji nas često pitaju da li smeju ili ne smeju nekoga da angažuju. Biće potrebno još vremena da se to uhoda. Mislim da ćemo na prave rezultate još sačekati“, kazao je Mirković za Dnevnik.

Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male: za gazdu koji angažuje muzičara bez licence to je 10.000 dinara, a as muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa do čak 300.000. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

[wonderplugin_slider id=28]

 

Kada su u pitanju privatna veselja – svadbe, slave ili krštenja – inspektori i poreznici i ovde imaju pravo da provere muzičare i druge umetnike koji zabavljaju goste. Ukoliko nema ugovora ili licence, organizatoru veselja može se izreći kazna ista kao kada se radi o diskoteci ili kafani.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here