KUD „Jovan Dučić“ – Nova Gajdobra

Predstavljamo Kulturno-umetnička društva opštine

1168
Foto: Facebook/KUD Jovan Dučić

Od predsednika Kulturno umetničkog društva „Jovan Dučić“, Borislava Šiguda, saznali smo pojedinosti iz istorije i rada ovog društva.


– Naše društvo osnovano je u oktobru mesecu 2003. godine. Brojalo je 75 članova koji su bili raspoređeni u dve folklorne grupe – mlađa i starija kao i pevačku sekciju. Društvo je vežbalo u prostorijama MZ Nova Gajdobra koje su nam date na korišćenje gde smo radnom akcijom roditelja uspeli da osposobimo salu u kojoj smo radili i vežbali dugi vremenski period, a gde su sada prostorije i UŽ „Zlatna Nit“ i „Jeleče“.

Od prvih dana osnivanja učlanili su se u Savez amatera Opštine Bačka Palanka. Ne znaju tačan broj dece koja su od osnivanja do danas prošla kroz KUD, ali neće pogrešiti ako kažu da je to preko 300. U saradnji sa sponzorima kao i lokalnom samoupravom uspeli su da kupe dve nošnje i to komplet Igre iz Leskovca i Lepenica kao i muzičku opremu (pojačala, mikrofone, stalke, zvučnike) tako da danas nisu zavisni od drugih za organizaciju koncerata.

Kroz organe Društva prošli su mnogi roditelji ali dva čoveka su ostala od  početka evo do danas da i dalje rade i donose prosperitet KUD-u.

– Nažalost niko neće da se prihvati ove obaveze da radi bez novčane nadoknade, ali kolega i ja smo osnovali KUD „Jovan Dučić“ i žao nam je da sutra prestane sa radom, kaže Šigud i dodaje:

– Društvo je 2018. godine proslavilo 15 godina postojanja i uspešnog rada. Pored nas koji smo od prvih dana KUD-a tu najveće zasluge za uspešan rad, postojanje i postignute rezultate dugujemo prvom umetničkom rukovodiocu i koreografu g-dinu Saši Bogunoviću kao i korepetitoru Mladenu Plavšiću i posle umetničkom rukovodiocu Marku Ranisavljeviću. Ova tri čoveka uspešno su vodili naše Društvo više od 5 godina. Danas to uspešno radi učenik g- dina Bogunovića, Damjanac Milan. Svima njima kao i drugim koji su takođe radili u KUD „Jovan Dučić“ zahvaljujemo se.

– U početku KUD je imao tri sekcije i to pored Folklorne, Likovnu i Pevačku. Danas imamo samo folklornu sekciju i povremeno pevačku jer nismo u mogućnosti da isfinansiramo etno muzikologa. Folklorna sekcija radi u tri grupe i to pripremna (dve grupe početnici i starija) i izvođačka grupa. Sa tim grupama rade dva umetnička rukovodioca i to izvođački sastav Damjanac Milan i mlađe grupe Maja Štajn.

– Prva manifestacija koja kalendarski ide je majska proslava seoske Slave i u sklopu toga mi organizujemo tradicionalnu manifestaciju koja nosi naziv „Nadmeće se momče i đevojče“ gde učestvuju KUD-ovi iz Srbije i inostranstva kao i pevačke i muzičke grupe. Druga manifestacija je Dani kolonizacije koje organizuje MZ na kojoj mi učestvujemo i pozivamo goste za jednu veče folklora i pevanja. Treća manifestacije „Pjesmom i igrom Dučićevim stazama“ je ona koja je posvećena imenu čoveka koje nosi naše Društvo i održava se u oktobru ili novembru sve zavisi kada mogu da nam dođu Društva sa strane i četvrta manifestacija je godišnji koncert u decembru mesecu.

– Do 2009. godine imali smo i manifestaciju „Ala volem kolo da igram“ zajedno sa organizatorom KUD „Mileta Protić“ Tovariševo i GKUD „Kosta Abrašević“. Svako veče su se odvijali koncerti u ova tri mesta. U navedenom periodu kod nas je gostovalo preko 15 KUD-ova iz stranih zemalja. Toliko smo ugostili stranih državljana da mislim da ovako nešto neće se desiti u našem mestu narednih 50 godina.

– Ovde bi trebalo jako mnogo prostora da bih naveo samo najvažnije manifestacije na kojima smo učestvovali za ovih 15 godina postojanja ali samo ću navesti one najznačajnije. Učesnici smo najveće smotre folklora tri puta do sada „Zlatni Opanak“ Valjevo, dve međunarodne smotre folklora i etno pevanja u Zvorniku Republika Srpska, Tradicionalni međunarodni koncerti folklora „U susret proleću“ u Trebinju četiri puta, tri puta do sada na festivalu u Pelagićevu i Šamcu u Bijeljini, Sečnju povodom Slave Mitrovdana, Bačka Topola, Udruženje Hercegovaca Novi Sad – (Srpska nova godina) i sada pre mesec dana na poziv Srpskog društva Branko Radičević gostovali smo u Beču – Austrija.

Nabrojaćemo taksativno najveća priznanja – najznačajnija: Srebrni i Bronzani opanak u Valjevu, Srebrna i zlatna plaketa pokrajinske smotre folklora u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli. Zlatna diploma Trebinje 2008. godine, Pobednici festivala – prvo mesto pehari i diplome u Zvorniku, dva puta pobednici u Pelagićevu i Šamcu, Pevačka grupa drugo mesto u Valjevu, Folklorni sastav srebrna plaketa u Bijeljini, jedno od najdražih priznanja za nas predstavlja diploma Svetog Vasilija Ostroškog koju smo dobili za istaknuti rad i nastup u rodnom mestu ovog značajnog Sveca, čudotvorca iscelitelja, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog.

– Mi se možemo pohvaliti da svake godine u saradnji sa školom privučemo mlade da se upišu u Društvo. Danas imamo 55 članova koji imaju od 5 do 14 godina. To nam je prioritet u radu i mi se trudimo da ih na početku njihovog odrastanja usmerimo pravim putem.

– Ovde moramo napomenuti da imamo jako dobru i uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, kako Opštinom, tako i MZ. Pored njih ne smemo zaboraviti ni saradnju sa sponzorima koji su vrlo korektni i uvek nas pomažu prilikom svake manifestacije. Saradnja sa drugim Društvima na teritoriji Opštine je jako korektna kao i šire ali ipak moramo istaći posebno saradnju sa CTKU „ Kosta Abrašević“ od prvih dana osnivanja pa evo i danas.

– Nažalost, moramo istaći da smo mi jedno od retkih Društava koje koristi neprilagođen prostor – salu OŠ „Aleksa Šantić“ za koncerte. S obzirom kakve rezultate KUD ostvaruje i kako uspešno reprezentuje i markentiški predstavalja Opštinu, MZ pa i Pokrajinu nadamo se da će se neko setiti da i nama u Novoj Gajdobri napravi jednu halu sa dve do tri stotine mesta jer to ovo selo zaslužuje svim svojim dosadašnjim aktivnostima, a posebno radom udruženja preko sporta i kulture.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here