Na pozorišnom festivalu vojvođanskih Slovaka „Đida“ nagrađena predstava „Drugi red“ (VIDEO)

428

PIVNICE: Omladinska pozorišna grupa Slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“ iz Vojlovice predstavila se publici na pozorišnom festivalu vojvođanskih Slovaka „Đida“ u Pivnicama predstavom „Drugi red“.


Na ovoj smotri, 25. po redu autorka predstave Alisa Oravec nagrađena je za koreografiju i scenski nastup.

Osnovna priča je krajnje aktuelna i životna. Grupa mladih u želji za poslom i boljim životom odlazi u Slovačku. Sa velikim elanom dolaze u fabriku gde ih čeka posao na pokretnoj traci. Međutim, vlasnik fabrike Koreanac od njih očekuje da previše rade. Tada snovi padaju u vodu i akteri shvataju da su postali ljudi drugog reda.

„U predstavi postoji pet glavnih aktera koji odlaze u svet za boljim životom. Napuštaju svoju zemlju, i zbog toga vila koja putuje kroz vreme odlučuje da probudi Kraljevića Marka da ih seti šta je to čojstvo i šta je junaštvo, a ne samo materijalne stvari lepota i šljokičav život“, kazala je Alisa Oravec, autorka predstave.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Predstava je poruka onima koji su već otišli ili se spremaju da odu.

„U današnje vreme dosta njih ide preko u druge zemlje da rade, tako da možda nekome promenimo mišjenje. Videćemo“, saopštila je Jana Marek, glumica.

Predstava je dvojezična, jer je u Slovačkoj posao potražilo dosta Slovaka iz Vojvodine, ali i Srba. Osim toga, autorka Alisa Oravec je kao zajednički imenitelj koristila i likove iz srpske mitologije i istorije – vilu Ravijojlu i Kraljevića Marka koji govore i slovački.

Srpskog junaka igra Miroslav Oravec.

„Kraljević Marko je legenda srpske istorije, tako je i Juraj Janošik legenda slovačke istorije. I kao što je u tekstu rečeno, on je neke stvari naučio od Janošika, a Janošik je njega naučio da priča po slovački“, izjavio je Oravec.

Da ne bi sve bilo previše crno, i da bi se tema približila mlađoj publici autorka se odlučila za rep kabare kao formu. Zonski selektor Aleksandar Volić izneo je dobre ocene za autorku i predstavu.

„Tu se vidi jedan rekao bih autorski pečat mlade rediteljke i koreografa Alise. Mislim da je sazrela i da je edukacija učinila da ona artikuliše tematske krugove koje obrađuje“, naglasio je Volić.

Predstava „Drugi red“ učestvovaće na zonskoj smotri amaterskih pozorišta Vojvodine koja se održava 17. aprila u Vojlovici.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here