Heroina narodne kuhinje: Eržebet volontira 14 godina

1118

Jedna narodna kuhinja u Novom Sadu ima svog heroja. Kuvarica Eržebet Horvat već skoro deceniju i po servira hranu najugroženijima. Iako za to ne dobija nikakvu nadoknadu, kaže da će taj posao raditi dok god bude mogla.


Eržebet Horvat gotovo sve korisnike narodne kuhinje zna po imenu, a za njih je ona tetka Eržika, žena koja im je već četrnaest godina asocijacija na pun stomak. Ako ime slučajno i zaboravi, po jednoj stvari korisnike nepogrešivo pamti.

„Po kantama poznajem ljude. Po kantama, ovima što donesu. To su uvek iste kante, koje godinama donose i ja samo pogledam kantu i već znam ko je i koliko treba da sipam“, priča za N1 Eržebet.

Eržika je i sama nezaposlena. U Narodnoj kuhinji počela je da radi nakon što je dobila otkaz u firmi u kojoj je bila kuvarica. Ipak, kaže, zadovoljstvo koje joj volontiranje pruža veća je nagrada od bilo koje plate.

[wonderplugin_slider id=22]

 

„Ovde ima stvarno siromašnih i bolesnih i volim da ljudima pomognem. Kad mogu, onda uvek pomognem, radiću dok mogu“, kaže nam.

Zato s ponosom nosi bedž „heroja dana“, ali u Crvenom krstu kažu da heroja poput Eržike ima daleko više i da su podjednako nenametljivi.

„Eržika jeste jedinstvena osoba, ali Crveni krst Novog Sada može da se pohvali sa preko hiljadu volontera poput naše tetka Eržike. Zaista, veliki ponos Crvenog krsta su naši volonteri. Čovek mora da oseti empatiju prema bilo kojoj oblasti života koja ga zanima i to će ga pokrenuti da da deo sebe“, navodi Dragan Šarac iz Crvenog krsta.

U narodnim kuhinjama u Novom Sadu hranu dobija oko 600 ljudi, i taj broj je, kažu u Crvenom krstu, manje-više konstantan. Ipak, gladnih je, pribojavaju se, verovatno mnogo više, jer su vrata narodne kuhinje ona na koja ljudi poslednja zakucaju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here