Pokazna vežba gašenja požara u zgradi NB „Veljko Petrović“

594

BAČKA PALANKA: Profesionalna vatrogasna jedinica iz Bačke Palanke održala je danas (24.4.) javnu pokaznu vežbu gašenja požara u zgradi Narodne biblioteke „Veljko Petrović“.


Ovakve vežbe su deo obaveznog programa, a prema rečima pripadnika vatrogasne jedinice, neophodno je da zaposleni znaju kako da reaguju u slučaju požara.

Vatrogasci su stigli na poziv, a simulirano je gašenje požara čitaonice u prizemlju.

Pripadnici vatrogasne jedinice istakli su da je biblioteka objekat koji je pod visokim rizikom kad su požari u pitanju zbog toga što je sama zgrada stara i puna lako zapaljivog materijala te je neophodno brzo reagovati.

Na kratkom predavanju održanom zaposlenima rečeno je da je na prvom mestu važno da svi znaju broj telefona vatrogasne jedinice – 193 koji se bez bilo kakvog pozivnog broja može okrenuti i sa fiksnog i sa mobilnog telefona. Vatrogascima treba preneti osnovne informacije o mestu požara i nakon toga bezbedno se evakuisati.

Svi zaposleni u javnim institucijama u obavezi su da prvo evakuišu građane koji su nalaze u objektu, a onda i sami izađu na bezbedno mesto. Pripadnici vatrogasne jedinice pokazali i kako se koristi aparat za gašenje požara, ali i naglasili da je na prvom mestu važno spasiti svoj i živote drugih.

Kao jednu od najvažnijih stvari kada su u pitanju požari, ne samo u objektima javnih ustanova nego i svim višespratnim objektima, vatrogasci ističu kako se ponašati ukoliko smo na spratu, a požar je ispod nas. Ukoliko je požar na spratu ispod, ne izlaziti u hodnik. Ugljen monoksid ide ka gore i na taj način rizikujemo da nas omami što dovodi do gubitka svesti. Vrata prostorije treba zatvoriti, stati pored otvorenog prozora ili na terasu i pozvati pomoć.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here