Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (34)

348

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Birajte pisca kao što biste birali prijatelja“ – Ventvort Dilon

Preporuka Odeljenja odraslih

 1. „Peta žica“, Branislav Janković

Priča o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi. Moje ime je Teodora Kaluđerović… Imam samo sestru… Ako je iko pipne… ubiću ga.

U samo jednom trenu, život mirne violinistkinje pretvorio se u mahnito bekstvo pred zločinom koji je počinila.

Ne želeći da se preda, ona odlazi jedinom čoveku koji je može sakriti. To je iguman Tadej, njena prva ljubav, koji joj pruža zaštitu u svom manastiru i pravi od nje lažnu iskušenicu.

Naizgled mirni dani među monahinjama biće prekinuti dolaskom zla pred kojim Teodora mora ponovo da beži. Sada već kao lažna monahinja, odlazi u selo sa zadatkom da ponovo podigne srušenu crkvu u kojoj sveće ne gore.

Ali njen greh prati je u stopu, i kada se iznenada desi ljubav, Teodora će se zapitati ko je to zapravo iskušava – Bog ili đavo.

2. „Tajanstveni put mirisa“, Kristina Karboni

Ovo je priča o nesigurnostima ljudske duše i hrabrosti koja je potrebna da bi se
s njima uhvatilo u koštac.

O ožiljcima iz prošlosti koje samo najiskrenija ljubav može da zaleči.

Elenu je majka napustila još dok je bila dete, željno nežnosti i ljubavi. Otada je mogla da računa jedino na samu sebe. Oduvek je učila da bude jaka i zatvorila je vrata svojih osećanja. Ali sada je izgubila samopouzdanje i više ne veruje u ljubav. Ume da odagna strahove jedino kad je okružena esencijama cveća, drveta i začina. Mirisi su njen put do srca ljudi. Oni govore o najdubljim mislima, najskrivenijim nadama: perunika uliva poverenje, mimoza daruje sreću, vanila štiti, žuka nam ne dozvoljava da se predamo. Sada joj je dvadeset šest godina i sudbina je i dalje iskušava.

Kada stigne u Pariz, prestonicu mirisa u kojoj se oni još prave u skladu sa pravilima drevnog umeća, poželeće da svojim parfemima osvoji ovaj grad.

Elena ume da shvati i ispuni želje, da napravi miris koji će pomoći da se ponovo osvoji stara ljubav, da se pobedi stidljivost, pronađe spokoj…

Ali još nije uspela da napravi miris koji će joj pomoći da se pomiri sa sopstvenom prošlošću, da smogne hrabrosti da oprosti.

Samo jedna osoba ima ključ od njene duše i može da joj zaleči rane: Kal. On zna šta je krhkost cveta i zna kako da je zaštiti i voli.

Preporuka Dečijeg odeljenja

 1. „Zbunjeno majmunče“, Džulija Donaldson

Majmunče ne zna gde mu je mama. Dobri leptir hoće da mu pomogne da je nađe, ali ne ide mu baš dobro. Zašto leptir stalno greši u potrazi za majmunčetovom mamom i hoće li se ono ikada vratiti kući?

 2. „Neposlušno pile“, Brana Cvetković

Pročitajte još jednu priču iz pera nezaboravnog Brane Cvetkovića! Saznajte zašto je radoznalo pile Žuća zalutalo kada je potrčalo za šarenim leptirom i stiglo čak do gomile prosutog žita.

Kako će se Žuća vratiti kući kad ne zna put?

Šta će mu zabrinuti roditelji reći?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here