Šta đaci treba da rade tokom raspusta?

1070

Psiholog Vesna Janjević Popović kaže da raspust jeste za zabavu ili uživanje, ali navodi i da deci treba u tome pomoći, naročito ukoliko nisu osamostaljena da nađu pozitivne načine u provođenju slobodnog vremena.


Porodična podrška i pomoć prijatelja je dobrodošla da bi se organizovao društveni život, ističe, piše N1.

Potrebno je da pozovemo drugare na zajedničke izlete, posete u okruženju, izlet do drugog kraja grada, da se u to uključe roditelji, pa da oni pokažu šta ima novo u biblioteci, na primer, navodi gošća N1. „To je dobar način da se pokaže kako se aktivno i pozitivno provodi slobodne vreme. Dobro je napraviti zajednički plan šta ćemo uraditi“.

Neki roditelji smatraju da su im deca propustila nešto od gradiva tokom godine, a gošća Dana uživo savetuje – ne počinjite s tim ovih dana nikako. Sačekajte avgust, drugu polovinu avgusta i ono što mislite da je dete propustilo – malo provežbajte, dodaje.

Sa malom decom, naročito s prvacima važno je da zajedno čitate, i to u paru – da podelite uloge, savetuje psihološkinja.

„Deci je neophodan razgovor sa odraslima i sa bliskim prijateljima, deca neće upasti u probleme ako imaju jednu blisku, odraslu osobu sa kojom nešto razmenjuju. Dovoljna je jedna“, ističe Janjević Popović.

„Mnogo je lakše dati ekran telefona, a mnogo teže organizovati slobodno vreme, ali roditeljstvo nije lako“, navodi Janjević Popović.

Savetuje da, kad su u pitanju telefoni i tableti, treba deci da se da prilika da odraslima nešto pokažu, da nešto nauče i roditelji i deca s tih ekrana. Dodaje da mobilne uređaje treba pametno iskoristiti – za virtuelne ture muzejima, gradovima…

[wonderplugin_slider id=170]

 

Psihološkinja kaže da, ipak, većina mališana neće odbiti živu, ljudsku komunikaciju ako roditelji organizuju neku zanimljivu društvenu igru, ako zajedno kuvaju, heklaju, štrikaju, ako im pričaju o svom detinjstvu…

Ona navodi da deci treba dati priliku da organizuju kako će da počaste svoje prijatelje koje su pozvali i da nešto spreme za njih. Nije loša prilika da nauče kako stoje stvari u kući, ističe.

U praksi – to vreme je, kaže gošća N1, ipak „usamljeničko“.

Kaže da roditelji, ali i bake i deke, treba da pokažu ono što vole i u čemu su dobri i da organizuju takve izlete deci. Ako neko voli pecanje ili folklor, što to da ne pokaže – svom detetu i njihovom društvu, dodaje.

Veoma je dobro napraviti kućno pozorište senki, a za to ne treba ništa posebno – jedna lampa, malo svetlosti, malo priče i to je sigurna sam, za dete, posebno veče, navodi psihološkinja.

Što se učenja „unapred“ i lektira tiče, gošća Dana uživo kaže da nove knjige treba ostaviti kao iznenađenje, za novu školsku godinu. A kad je u pitanju lektira – može deo da se pročita, kao aktivan, zabavan deo slobodnog vremena navodi.

„Ja bih dala priliku da u onom delu u kom je dete bilo uspešno tokom godine – slikanje, fizika i slično – da razvije još malo kapaciteta u tim domenima“, kaže gošća N1. Ona navodi da se to u čemu je dete dobro najčešće podrazumeva, i s tim stavom se ne slaže, dok se, s druge strane, sve koncentriše oko propuštenih stvari, stvari koje treba da se „nadoknade“.

Pre početka školske godine, savetuje roditeljima da polako vraćaju režim ustajanja i ishrane, koji je poremećen tokom raspusta. Uz to dovoljno je i pola sata prepodne i pola sata popodne da rade nešto što liči na školsko učenje, da napišu nešto, čitaju, crtaju… I da sve to bude propraćeno pohvalama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here