U Bačkoj Palanci niče zgrada sa stanovima za izbeglice

3987

BAČKA PALANKA: U januaru ove godine u bačkopalanačkom stambenom naselju Sinaj, a tik uz novu srpsku pravoslavnu crkvu posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice, početa je izgradnja višespratnice sa 16 stanova namenjenih izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


U novom zdanju novi dom, a posle skoro četvrt veka podstanarskog staža, dobiće 16 porodica sa 70 članova. Spolja zgrada deluje lepo, čini se da su radovi u završnoj fazi, a na gradilište podseća veliki kran.

Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka, nedavno je rekao da je vrednost ove zgrade preko pola miliona evra, odnosno da donacija Fondacije regionalnog programa kojom upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope iznosi 500.000 evra.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Ovdašnja lokalna samouprava učestvovala je ustupanjem zemljišta, potrebnom infrastrukturom, finansirala je projektnu dokumentaciju i izgradnju sedam parking mesta na javnoj površini, pa se vidi da je vrednost objekta znatno veća od donatorskih sredstava.

Useljenje, kako se očekuje, treba da bude do kraja godine.

Zaduženi za pitanja izbeglih i interno raseljenih u ovoj opštini kažu da je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije do sada dodeljeno 28 seoskih kuća sa okućnicom u pojedinačnoj vrednosti od 9.500 evra, a tome treba dodati i građevinski materijal čija pojedinačna vrednost iznosi 1.500 evra.

Pored toga dodeljeno je i 25 paketa građevinskog materijala čija pojedinačna vrednost iznosi 9.000 evra, te dodeljno 16 montažnih kuća.

U Bačkoj Palanci je do sada u rešavanje izbegličkih stambenih problema uloženo 15 miliona evra, a u ovoj godini je planirano i 19 miliona dinara.

Početkom avgusta ugovore sa opštinom u ime svojih porodica potpisali su Brane Knežević i Siniša Milutinović, izbeglice od 1995. godine. Mnogočlanoj porodici Knežević dodeljena je kuća sa okućnicom u Silbašu, a Milutinovići su dom dobili u Pivnicama.

[wonderplugin_slider id=67]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here