Vaspitni nalozi – rešenje za maloletnike u sukobu za zakonom

U Bačkoj Palanci održana radionica na temu "Primena vaspitnih naloga"

1004

BAČKA PALANKA: Danas (12.12.) u prostorijama Crvenog krsta u odmaralištu „Bagremara“ održana je radionica na temu „Primena vaspitnih naloga“.


Radionici su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, bačkopalanačkog Centra za socijalni rad, Policijske stanice, i Nevladine organizacije GRiG – Centar za socijalno preventivne aktivnosti.

Vaspitni nalozi su nešto što je država Srbija predvidela kao rešenje za maloletnike u sukobu sa zakonom još 2006. godine, ali do sad nisu postojali resursi da se nalozi sprovode.

Nataša Raičević

Nataša Raičevič ispred GRiG-a kaže da su oni koji su tada kreirali zakon prepoznavali značaj izricanja vaspitnog naloga kao pravovremene reakcije.

„Vaspitni nalozi ustvari sprečavaju da deca ulaze u duge sudske postupke, ali da ipak reagujemo i ne skinemo maloletnim delikventima odgovornost. Uz podršku UNICEF-a, odlučili smo da podržimo devet opština i Bačka Palanka je bila jedna od opština koja se prijavila i koja je izrazila spremnost i volju da podrži decu sa teritorije svoje opštine“, rekla je Nataša Raičević za BAP VESTI.

Vaspitni nalozi podrazumevaju savetovanje, radno angažovanje u različitim oblastima delovanja (humanitarni rad, rad u okviru različitih omladinskih organizacija, rad sa ciljem poboljšanja ekologije…). Nataša Raičević napominje da vaspitni nalog nema za cilj samo ispunjavanje obaveze već i aktivno uključivanje maloletnika u zajednicu, da daju svoj doprinos i steknu iskustvo.

Rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka Miroslava Šolaja kaže da je Opština Bačka Palanka već odradila određene korake koji su neophodni za primenu vaspitnih naloga.

Miroslava Šolaja

„Postoje potpisani protokoli o međusobnoj saradnji relevantnih institucija, a imamo i omladinska udruženja. Ono što je pozitivno, jeste da po izveštaju o bezbednosti dece u školama sa teritorije naše opštine u 2017/18. godini imamo pad broja krivičnih dela od strane maloletnika za gotovo 20 posto. To je svakako dobro, ali smatram da treba stalno raditi na preventivi i zato smo se odlučili za današnji sastanak. Nadam se da će ovaj naš susret rezultirati usaglašavanjem svih prisutnih u kom pravcu bi trebalo pospešiti naše zajedničko delovanje“, kaže Miroslava Šolaja.

Kao neko ko je prvi „na terenu“ i prvi se susreće sa maloletnikom koji je u sukobu sa zakonom, policija može da reaguje i mimo tužioca koji izriče vaspitni nalog. Policajac Milan Biberdžić napominje da ne može svaki pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova da radi sa maloletnicima, već mora da poseduje određene kvalifikacije.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Što se tiče trenutnog stanja, periodu od 2016. do 2018. godine broj krivičnih dela koje počine maloletnici je u opadanju. Preventiva je urodila plodom i mali broj maloletnika se pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela. Ono što je po mom mišljenju jako važno jeste upravo ova međusektorska saradnja koja će omogućiti primenu vaspitnih naloga jer će maloletnici biti u prilici da uvide koje su posledice vršenja krivičnih dela i tako dobro razmisle o svojim postupcima“, napominje naš sagovornik iz Policijske stanice Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here