Veganima čija je beba preminula od izgladnjivanja uslovna kazna zatvora

1365

Roditelji vegani čija je beba preminula sa 10 meseci od posledica izgladnjivanja, neće ići u zatvor, odlučio je sud.


Slovenački sud osudio je roditelje na uslovnu zatvorsku kaznu od dve godine, a odslužiće je društveno korisnim radom nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivicu za zanemarivanje deteta, preneo je hrvatski portal Indeks pozivajući se na slovenačke medije.

Beba je preminula 2011. godine u ljubljanskoj bolnici zbog nelečene upale pluća i akutne neuhranjenosti. Dete je u bolnicu primljeno sa samo 3.600 grama težine, a tragičan slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti i socijalnih službi jer su roditelji, inače fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, a koji ima još petoro dece, i ranije odbijali da ih vode kod lekara i da ih leče.

Optužnica protiv njih podneta je 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najpre zbog neuhranjenosti deteta, a zatim i zato što dete u izrazito lošem zdravstvenom stanju nisu odveli kod lekara, te je ono umrlo u bolnici od posledica upale pluća.

Tokom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova deca imala brojne zdravstvene teškoće, jer im nisu osigurali uravnoteženu ishranu potrebnu za normalan razvoj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here