Stanovi za izbeglice i u Bačkom Petrovcu

U šest gradova i opština u Srbiji biće izgrađeni stanovi za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru osmog potprojekta Regionalnog stambenog programa

884
Zgrada opštine Bački Petrovac (Foto: Dnevnik)

Ugovore o izvođenju radova na izgradnji 290 stambenih jedinica juče su u Beogradu potpisali v.d. direktora „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru“ Dragan Katuca i Vukajlo Babić iz preduzeća „Inobačka doo Novi Sad“.


Ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosi blizu 7,84 miliona evra, a stanovi će se graditi u Novom Sadu (152), Subotici (44), Vršcu (40), Pančevu (40), Arilju (8) i Bačkom Petrovcu (6).

U cilju rešavanja problema izbeglih lica, do sada je useljeno 19 zgrada u 16 lokalnih samouprava, odnosno zbrinuta je 791 porodica.

[wonderplugin_slider id=75]

 

U narednom periodu biće useljeno još 214 porodica u Kikindi, Somboru, Užicu, Odžacima, Žabarima, Požarevcu, Svilajncu, Valjevu, Mionici, Krupnju.

Direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca rekao je da je skoro 4.000 izbegličkih porodica obezbeđeno kroz Regionalni stambeni program.

Kako je naveo, cilj je da do kraja 2021.godine bude trajno zbrinuto više od 7.000 porodica sa prostora bivše Jugoslavije.

“U toku je izgradnja još 1.000 stanova koji će biti završeni i useljeni 2020. godine“, rekao je Katuca.

U okviru osmog i devetog potprojekta Programa planirana je izgradnja 958 stanova u 18 opština u Srbiji, a ti stanovi će biti useljeni u toku 2021. godine.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 7.378 izbeglih porodica u Srbiji.

Program se sprovodi uz podršku OEBS i UNHCR, a finansira sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here