Za „Zlatno zrno“ 15 miliona bespovratno

2083

BAČKI PETROVAC: Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je danas Bački Petrovac i istakao da je zadruga u toj opštini stožer ratarske proizvodnje tog kraja, koja se uspešno suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi.


„Ovo je obrazac za Vojvodinu ali i ostatak Srbije“, konstatovao je Krkobabić i dodao da je udruživanje zakon života i osnova svakog boljitka.

Kako je navedeno u saopštenju kabineta ministra, Krkobabić je na sastanku na kojem je predstavljen Programa mera ravnomernog regionalnog razvoja podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 513 zadruga.

Iz tog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, na teritoriji Srbije, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za sedam zadruga.

[wonderplugin_slider id=177]

 

„Nadam se da će i ove godine biti kvalitetnih projekata iz ovog okruga“, rekao je Krkobabić i naveo da je ove godine za zadruge opredeljeno još 667 miliona dinara.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, treći po redu koji raspisuje Kabinet ministra Krkobabića je u toku i traje do 15. avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1. septembra za složene zadruge.

Iznosi su, u odnosu na prethodnu godinu, ostali nepromenjeni – do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Radnom sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, rukovodstvo opštine, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava….

Akademik Škorić je istakao da taj kraj poznat po hmeljarstvu, gajenju konoplje, sirka kao i lekovitog bilja i apelovao da se do proleća naredne godine tamo formiraju četiri velike zadruge koje bi se bavile industrijskim i lekovitim biljem za široku primenu.

Nakon sastanka, ministar je obišao zadrugu „Zlatno zrno“, jednu od dve u Bačkom Petrovcu, koja je dobila bespovratna sredstva iz Programa vlade namenjenog zadrugama.

Toj zadruzi, osnovanoj 2000. godine, koja ima 13 članova i čak do 450 kooperanata dodeljeno je 15 miliona dinara za nabavku četiri silosa za skladištenje žitarica i sušaru, što je samo deo investicije od 65 miliona dinara, koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak svog poslovanja, dodaje se u saopštenju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here