Dani sremuša predstojećeg vikenda u Neštinu i Viziću

916

NEŠTIN: Dani sremuša održaće se u subotu u Neštinu i Viziću, a u organizaciji Udruženja građana „Stav“ i Turističke organizacije Bačke Palanke. Tradicionalnu manifestaciju podržali su lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a promovisana je u Bačkoj Palanci, Sremskim Karlovcima i Šidu.

– Novost u odnosu na prethodne godine je to što će ovoga puta biti organizovan autobuski prevoz od Bačke Palanke do naša dva sela u Sremu – kaže Zoran Jovičin iz UG „Stav“.

[wonderplugin_slider id=13]

 

– Autobus će biti postavljen ispred zgrade TOO i kreće u subotu, 31. marta u 9.20 sati. Građani koji žele da idu u Neštin i Vizić (putuje se preko mosta koji povezuje Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj) treba da ponesu pasoš, a biće vraćeni istog dana oko 18 sati. Prevoz smo obezbedili zbog toga što su nam se ranijih godina brojni žitelji Bačke Palanke žalili da nisu mogli da prisustvuju ovoj manifestaciji, jer nisu mogli da obezbede pevoz.

Skup sa sremačkim doručkom zakazan je od 10 sati u muzeju na otvorenom, odnosno Sremskoj kući u Neštinu. Sastavni deo manifestacije je biciklističko-pešačka ruta „Manastirska avantura“ u dužini od 14 kilometara, poseta manastiru Đipša, poseta vinarijama uz degustaciju vina i rakija, a potom sledi odlazak u „Baštu sremuša“ gde će biti organizovana edukacija i zabavni program.

– U sklopu manifestacije govoriće se o Kući Savića u Neštinu iz 18. veka, a imamo i tri predavača koji će govoriti o sremušu – dodaje Jovičin.

– Govoriće doktor medicine Nebojša Đurčan, student doktorskih studija za gastronomiju Maja Banjac i dr Milica Aćimović, doktor biotehničkih nauka Instituta „NS Seme“. Prisutni će čuti koliko je sremuš zdrav i lekovit, ali će se čuti nešto više i o njegovom korišćenju u gastronomiji. Cilj nam je da promovišemo zdrav način života, obilazimo ono što Neštin i Vizić trenutno mogu da ponude ljudima, a ne promovišemo uništavanje sremuša kako to neki pokušavaju da prikažu. Biće to, svakako, lep vikend u prirodi – zaključuje Jovičin.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here