Дани Светог Василија Острошког и Сачијада – детаљан програм

10. Сачијада одржаће се у оквиру прославе Светог Василија Острошког, а од 12. до 15. маја посетиоце очекује богат програм

1045
Фото: Никола Јаничић

НОВА ГАЈДОБРА – У оквиру прославе храмовне славе, Свети Василије Острошки (12. мај), одржаће се неколико манифестација, међу којима и 10. Сач фест који се одржава у недељу, 15. маја. 


Дани Светог Василија Острошког од 12. до 15. маја – детаљан програм:

  • 12. мај (четвртак) – Сеоска слава
  • 13. мај (петак) – Дечија представа „Звезда луталица“ у центру Нове Гајдобре са почетком у 16.00 часова. Организатор Драмски студио „Арс либери“ и Месна заједница Нова Гајдобра
  • 14. мај (субота) – Турнир у женској одбојци у организацији ЖОК „Соко“ из Нове Гајдобре. Истог дана у послеподневним часовима одиграће се фудбалска утакмица на стадиону ФК „Соко“. Вече фолклора заказано је за 19.30 у центру села. Наступиће КУД „Јован Дучић“ (Требиње), КУД „Младост“ (Залужани), КУД „Слобода“ (Руменка), КУД „Благоје Паровић“ (Гајдобра), Мушка певачка група „Дар завичаја“ (Младеново), ЦТКУ „Коста Абрашевић“ (Бачка Паланка) и КУД „Јован Дучић“ (Нова Гајдобра). У оквиру концерта КУД-ова, наступиће и гуслари из Гусларског друштва „Војвода Недељко Видаковић“ из Требиња.
  • 15. мај (недеља) – Јубиларни 10. Сач фест –  такмичење у кувању јагњетине под сачем – центар Нове Гајдобре. Ове године је најављен долазак екипа из Прага (Чешка), Бања Луке, Вареша (БиХ), Сокоца (БиХ), Љубиња (БиХ), Ивањице, Загреба (ХР), Славонске Пожеге (ХР)… У оквиру Сачијаде, биће организоване и традиционална такмичења – вишебој, надвлачење конопца, бацање камена с рамена, скакање у џаковима (деца). Први пут ове године на Сачијади биће направљена пита у сачу који је, према речима организатора највећи на свету. Пита ће бити дугачка 150 метара, а правиће се са сиром. Организатор је „Гастротим“ из Новог Сада, а сав прилог од продате пите ићи ће у хуманитарне сврхе.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here