Upućen apel za hitnu obustavu seče Polojske šume

Borba za Polojsku šumu se nastavlja

1390
Foto: BAP VESTI

Udruženje „Akvila BP“ zajedno sa velikim brojem drugih udruženja koja se bave zaštitom prirode u Vojvodini, uputilo je zvaničan apel JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Pokrajinskom sekreterijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine za hitnu obustavu seče Polojske šume.


U apelu se navodi da je Polojska šuma identifikovana od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kao deo Ekološke mreže1,2 Republike Srbije. Seča stabala u Polojskoj šumi bila bi suprotna članu 39, stav 5, Zakona o zaštiti prirode koji zabranjuje radove koji mogu narušiti svojstva i delove Ekološke mreže, a posebno i uništavanje staništa strogo zaštićenih divljih vrsta (čl. 74 Zakona o zaštiti prirode). Za prekršaj navedenih odredbi predviđena je kazna od 500.000 do 2 miliona dinara za pravno lice, i do 150.000 dinara za odgovorno lice.

Foto: Printscreen

Dalje se navodi da je, prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Polojska šuma stanište više desetina strogo zaštićenih vrsta ptica, pa bi pored navedene prekršajne novčane kazne, za uništavanje staništa ptica koje se gnezde isključivo u dupljama i pod korom preostalih starijih hrastova Polojske šume, predviđena je naknada od 700.000 do preko 1.680.000 dinara (Pravilnik o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste (Sl. glasnik RS br. 37/2010-6)).

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Takođe, piše da na osnovu procene naknade za uništavanje staništa jedinki strogo zaštićenih divljih vrsta ptica i gore navedenih kazni, za seču Polojske šume preti kazna od minimum 3.500.000 dinara.

Foto: Printscreen

„Mi, dole potpisana udruženja i organizacije, kako bi smo obezbedili poštovanje Zakona i očuvanje prirode urgentno zahtevamo:

  1. Hitnu obustavu svih predviđenih šumskih radova za 2021. godinu u Polojskoj šumi hrasta lužnjaka (GJ Čipski Poloj – Palanačke ade) do daljnjeg;
  2. Izlazak na teren stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (od proleća) u cilju preciznog utvrđivanja stanja biodiverziteta pre svega prisustva i gnežđenja jedinki strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta, a u pratnji određenih predstavnika dole navedenih udruženja;
  3. Konverziju jednog dela plantažne, alohtone šume klonske topole na Čibskom poloju – Palanačke ade, u autohtonu šumu hrasta lužnjaka“, piše u apelu Udruženje „Akvila BP“.

Ovaj apel potpisuje Udruženje Akvila, Bačka Palanka, Udruženje za zaštitu šuma, Novi Sad,
Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade Bačka Palanka kao Mreža „Pošumimo Vojvodinu”.


Pogledaj: Održan protest ekoloških aktivista u Polojskoj šumi

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here