Onlajn kursevi koji će pomoći da napredujete u poslu

248
Izvor: Pixabay

Nema sumnje da onlajn učenje transformiše način na koji gradimo svoju karijeru. Kursevi na mreži su pristupačni, dostupni i omogućavaju nam da biramo i izaberemo sadržaj koji u potpunosti odgovara našim potrebama. Dovoljno je da nekoliko sati nedeljno posvetite učenju u udobnosti svog doma pa da poboljšate svoje profesionalne izglede.


Na internetu postoje sveobuhvatni kursevi programiranja, marketinga ili dizajna koji omogućavaju usavršavanje i razvijanje novih veština. Možete učiti strane jezike, upoznati se sa svetom digitalnog marketinga, naučiti strani jezik ili pak usvojiti alate asertivne komunikacije. Pravo pitanje je koji od tih onlajn programa su zaista korisni i praktični u vašoj poslovnoj oblasti.

Ukoliko tražite posao ili želite da napredujete na karijernoj lestvici i postanete jedan od uspešnih ljudi,  ovi kursevi vam u tome zaista mogu pomoći.

Programiranje

Živimo u doba tehnologije. Svakodnevni život se u velikoj meri oslanja, a u nekim segmentima i potpuno zavisi od računara, pametnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Sa tehnološkim napretkom i sve većim razvojem IT industrije neosporno je da su programeri danas jedan od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja.

Velike su šanse, zapravo, da će kroz neku deceniju programiranje postati uobičajena veština, poput kucanja, na primer. No, dok se to ne dogodi, možete biti jedan od retkih koji sa uspehom kodiraju i značajno zarađuju od toga.

Na mreži postoji mnogo besplatnih uvodnih kurseva kojima možete započeti svoje IT obrazovanje. Uvod u računarstvo je početni kurs na kom polaznici uče kako da algoritamski razmišljaju i efikasno rešavaju probleme. Takođe se mogu upoznati sa mnogim programskim jezicima poput CSS, HTML i PHP. Naravno, postoje i kursevi koji su usmereni na savladavanje C#, C++, Java ili na razvoj iOS aplikacija, osnove androida i slično.

Web dizajn

Posao grafičkog dizajnera san je mnogih kreativaca. Međutim, da biste započeli svoju karijeru u web dizajnu potrebno je da posedujete i razvijete nekoliko veština. Za početak potražite kurseve koji se bave osnovama grafičkog dizajna na kojima ćete se upoznati sa izradom slika, kompozicijom, radom sa bojama i oblicima.

Web dizajneri ne mogu bez odličnog razumevanja Photoshop-a i svih njegovih alata. Na mreži postoje kursevi koji će vas voditi kroz Photoshop korisnički interfejs i pomoći da steknete osnovne tehnike za uređivanje i poboljšanje vaših fotografija. Naučite Adobe Illustrator, a potom se upoznajte sa osnovnim konceptima animacije i filmskog stvaralaštva na kursu o 3d animaciji. Neki od onlajn kurseva u svom planu lekcija nude i izuzetno korisne uređene blogove, knjige, vodiče, video zapise i igre.

Strani jezici

Do pre samo nekoliko godina bilo je sasvim dovoljno poznavati engleski jezik da biste napredovali u karijeri. Međutim, to više nije tako. Svetska ekonomija se polako udaljava od engleskog govornog područja i sve više se vrednuje poznavanje nemačkog, španskog, italijanskog, kineskog jezika. Dakle, ako želite da se zaposlite u bilo kom konkurentskom polju, neophodno je da se istaknete i na ovaj način. Započnite učenje na besplatnim kursevima na webu. Kasnije, sa stečenim znanjima osnova nekog jezika možete preći na napredni sertifikovani kurs.

Veštine komunikacije

Odlične veštine komunikacije mogu vam pomoći da se zaposlite ili napredujete u karijeri. Svi žele da njihovi zaposleni mogu da slušaju i razgovaraju kao profesionalci. Ukoliko imate poteškoća sa pisanjem motivacionog pisma ili želite da se oslobodite treme od intervjua za posao (ili bilo kog poslovnog sastanka) započnite neki od kurseva poslovne komunikacije. Ove onlajn obuke će izoštriti vaše veštine pisanja, prezentacije i uopšte međuljudske komunikacije.

Uz širok spektar praksi i smernica savladaćete osnovne pregovaračke strategije, taktike ključne za uspeh, kao i procenu vašeg učinka. Osim vežbi možete pratiti seriju video zapisa koji su usredsređeni na savladavanje straha, korišćenje verbalne komunikacije, ali i govora tela, koji mnogi smatraju najvažnijom veštinom za bilo koji razgovor za posao.

Digitalni marketing

Ako želite započeti karijeru u jednom od područja koje se najbrže razvija na današnjem tržištu rada, onda definitivno treba da savladate osnove internet marketinga. Sve je veća potražnja za SEO stručnjacima i kreatorima sadržaja, stoga nećete pogrešiti ako započnete učenje onlajn marketinških strategija.

Uvod u marketing vam može pomoći da razumete psihologiju potrošačkog odlučivanja. Brojni kursevi marketinga na društvenim mrežama  pokazaće vam ključne pojmove i strategije koje su relevantne za socijalne platforme. Takođe ćete naučiti kako da povećate angažovanje kupaca koristeći Tviter, Fejsbuk,  LinkedIn, Jutjub ili Instagram. Naučite šta je to marketing sadržaja, nativno oglašavanje ili kako da na pametan način vodite društvene mreže. Prostudirajte moć alata Gugl analitike kako biste mogli da razvijate svoje poslovanje pomoću inteligentnog prikupljanja i analize podataka.

Učenje kao put do napretka u karijeri

Mogućnosti za napredovanje u karijeri su nebrojene, ali je jedna od definitivno najisplativijih opcija pohađanje onlajn kurseva. Na ovaj način ubrzavate pripremu za novi posao, podižete svoje samopouzdanje i razvijate se na ličnom i profesionalnom planu. Bilo da pokrećete svoj biznis ili želite mesto u nekoj velikoj kompaniji, važno je da pametno odaberete one kurseve i obuke koji će vam zaista pomoći da postignete uspeh u karijeri. Tako ćete osigurati da se stalno krećete u određenom smeru, a vaša karijera će krenuti uzlaznom putanjom.


Pročitaj: Pedeset godina gaji golubove

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here