Do sada bez ispaljene rakete

Protivgradna stanica Bačka Palanka – jedan od čuvara poljoprivrednih useva od leda

1052

Strelac u protivgradnoj stanici Bačka Palanka, Boško Vuković već godinama obavlja ovaj odgovoran i važan posao.


Tokom godina koje su za nama, Vuković je iz porotivgradne stanice u Bačkoj Palanci ispalio na desetine raketa, zahvaljujući kojima je smanjena ili u potpunosti izbegnuta šteta na mnogim poljoprivrednim kulturama.

Tokom dosadašnjeg dela godine, iz bačkopalanačke protivgradne stanice nije ispaljena nijedna raketa, mada je nekoliko puta bio upaljen alarm, za njihovo lansiranje.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

U blizini nekadašnje ekonomije PPO „Budućnost“ (danas doo „Nektar“), odnosno nedaleko od puta Bačka Palanka – Gajdobra, nalazi se jedna od četrnaest protivgradnih stanica u bačakopalanačkoj opštini. Tokom više od dve decenije postojanja ove stanice, protivgradne rakete ispaljene sa nje, značajno su smanjile štetu na usevima pšenice, kukuruza, soje, ali i drugih poljoprivrednih kultura.

– Od 15. aprila stanica je „pokrivena“ dvadesetčetvoročasovnim dežurstvom, koje će potrajati sve do 15. oktobra. Svi mi koji smo se obavezali da ćemo u ovom periodu godine biti dežurni od jutra do sutra, radio stanicom smo povezani sa Centralom, koja se nalazi na Fruškoj Gori. Od Centrale putem radio stanice, dobijamo informacije, koje se odnose na kretanje gradonosnih oblaka, koji su u blizini, ili se kreću teritorijom bačkopalanačkog atara.

– Osim toga, Centrala nam daje potrebne informacije, vezane za domet raketa koje eventualno ispaljujemo ka nebu, odnosno oblacima. Ove godine, do 1. juna iz naše protivgradne stanice, nije ispaljena nijedna raketa, mada sam šest puta izlazio na „lice mesta“, ali od Centrale nisam dobio naredbu da dejstvujem. Inače, rakete razbijaju gradonosne oblake, pretvarajući led u kišu.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

– Na osnovu dosadašnjih iskustava, protivgradne rakete su najčešće ispaljivane tokom jula. Retko se dešavalo da sezona prođe, a da se ne ispali bar nekoliko raketa. U svakoj od stanica nalazi se nekoliko raketa, različitog dometa, a ova zaliha se po potrebi, tačnije nakon njihovog ispaljivanja, dopunjuje novim. Svako od nas strelaca koji radi u nekoj od protivgradnih stanica, svoj odlazak iz mesta prebivališta, dužan je da najavi radarskoj centrali, koja se nalazi na Fruškoj Gori.

– Posao streličara, je veoma interesantan, ali i odgovoran. Jedna pravovremeno i precizno ispaljena raketa, može sprečiti nastanak ogromne štete na poljoprivrednim usevima – kaže Boško Vuković, strelac u protivgradnoj stanici Bačka Palanka.


Pogledaj: Virtuelni obilazak Tehničke škole „9.maj“ iz Bačke Palanke (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here