Фестивал „Klobas fest“ у Бачком Петровцу (ВИДЕО)

Овај крај надалеко је познат по чувеном словачком кулену, а ми смо покушали да сазнамо његову тајну рецептуру.

2117
Preuzeto sa: agromedia.rs

И ове године традиционални фестивал „Klobas fest“ у Бачком Петровцу окупио је бројне излагаче, такмичаре и посетиоце.


Сваке године ову манифестацију посети неколико хиљада туриста, а поред домаћих такмичара гости су пристизали из неколико земаља региона.

Већ седму годину заредом кобасицијада у Бачком Петровцу привлачи бројне љубитеље сухомеснатих производа. Идеја организатора била је да посетиоце упозна са тамошњим специјалитетима. Овај крај надалеко је познат по чувеном словачком кулену, а ми смо покушали да сазнамо његову тајну рецептуру.

„То је тајна не можемо да причамо о томе, можете пробати. Али ми смо дошли да се дружимо па како буде.“

„Први пут учествујемо значи да се опробавамо да видимо да ли знамо да направимо добру кобасицу ко и они који се тиме баве професионално. Ми смо ипак аматери али надамо се да ћемо бити успешни као и сви остали.“

 

 

„Атмосфера је врх, 83 екипе није мало а што се тиче тајне кулена, мислим да је нема, треба само знати направити.“

Посетиоци су, поред кобасице и кулена, имали прилику да дегустирају и остале локалне производе, као што су чварци, сланина, шваргла, домаћи маслац и ракија.

Манифестација је била и такмичарског карактера. Свака екипа је добила око 10 кила меса, а на њима је било да од куће понесу зачине и топ за пуњење меса, а комисија је одлучивала чија је кобасица најбоља.

Чланови комисије пред собом су имали најтежи задатак. Поред великог броја такмичара није било лако донети одлуку чији је производ најбољи. Оцењивали су се пре свега изглед, укус и мирис кобасице.

„Комисији ће бити тешко, сигурно, да вам право кажем 83 тима у бачкопетровачкој општини сви праве сличан кулен, кад то буде тих 50 скоро сличних ја тим људима дижем капу који ће оценити која је најбоља а ових 50 су негде ту“, каже Јан Лачок, председник МЗ Бачки Петровац.

Сваке године ову манифестацију посети неколико хиљада туриста. Поред домаћих такмичара гости су пристизали из Мађарске, Словачке, Румуније и Хрватске.

„Јако ми је драго што имамо огромну посећеност данашњем „Klobasa fest“ и надамо се да ћемо и у будућности имати све посетиоце који дођу пробају кобасицу долазити пуног срца и, у Бачки Петровац“, каже Јасна Шпрох, председница Општине Бачки Петровац.

Осим кулена и кобасица општина Бачки Петровац позната је и по бројним манифестацијама, које су најчешће такмичарског карактера. Поред петровачке, једина већа манифестација овог типа је чувена Кобасицијада у Турији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here