Манифестација „Дан сремуша“

У суботу, 1. априла

969
Извор: Недељне новине

Удружење грађана „Став“ заједно са Општином Бачка Паланка, Локалном акционом групом „Фрушка Гора Дунав“, Туристичком организацијом Општине и Установом „Културни центар“ у суботу, 1. априла организује традиционалну манифестацију „Дан сремуша“.


Манифестација ће се одржати на сремској страни наше општине, у Нештину и Визићу, а у суштини ће то бити шетња у природи.

– Ове године нисмо правили велику кампању позивања и промовисања „Дана сремуша“ са дегустацијом, дељењем летака и лепљењем плаката из простог разлога што сви они који прате наше активности знају када се одржава манифестација, каже Зоран Јовичин из УГ „Став“ и додаје да су планинарска и пензионерска удружења уврстила манифестацију у своје календаре.

Скуп је предвиђен на локацији Кућа за одмор „Скелица“ од 09:00 до 10:00 сати, где ће бити послужен доручак.

– Почетак шетње је на видиковцу, где је и локација за фотографисање, а затим се иде у посету Православном Храму Светих врачева Козме и Дамјана у Нештину. Ту ће се присутнима обратити отац Страхиња Џамбић, а након тога планиран је обилазак Винарије „Јакшић“ у Нештину и познате „Сремске куће“ где ће кратак историјат представити Србислава Агић.

– Наставак манифестације представља више опција. Главна група, они који пешаче, настављају са водичима ка локацији где ће се конзумирати ручак и посећују Дестилерију „Кнежевић“. Бициклисти иду асфалтом ка Дестилерији, а сви они који не пешаче посећују Римокатоличку цркву Свете Ане у Нештину. После тога се аутобусима креће у Православни Храм посвећен чуду Светог Архангела Михаила у Визићу и након тога иду у обилазак Манастира Ђипша.

Манифестација „Дан сремуша“ ће имати и едукативни део који ће се обавити у башти сремуша.

– Др Небојша Ћурчин ће говорити о здравственим користима биљке сремуш, а Павле Шојић о жиру у људској исхрани. Све ће то бити испраћено са дегустацијом производа. Оно што максимално подржавамо је укључење целе заједнице у овакве манифестације. Представићемо пољопривредне произвођаче који на својим газдинствима праве домаће производе. Наши посетиоци ће имати прилику да дегустирају и купе производе од сира, колача, вина, ракије, ликера, меда, пекмеза и тако даље, додао је Јовичин.

Организатор манифестације је увео плаћање котизације за учеснике (одрасле) која износи 700 динара, а деца старости до 14 година учествују бесплатно. УГ „Став“ позива заинтересоване да се придруже и проведу један дан са њима у прелепом окружењу Фрушке Горе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here