Манифестација више него одлична

У Новој Гајдобри

269
Фото: Никола Јаничић

Нова Гајдобра је прошле недеље била центар света. Не претерујемо кад то кажемо јер је тог дана у овом малом селу бачкопаланачке општине одржана међународна манифестација, 11. „САЧ ФЕСТ“.

Ради се о такмичењу у припремању најукуснијег јела са јагњетином под сачем, то је традиционално херцеговачко јело које су колонисти пренели у равнуВојводину и сачували обичај припремања хране под сачем.

Ове године је за манифестацију било пријављено рекордних 105 екипа из осам европских земаља, а неколико екипа је из оправданих разлога одустало од учешћа пред саму манифестацију. Ипак, организатори манифестације, удружење грађана „САЧ ФЕСТ“, су успели да то надоместе. Биле су ту екипе из Чешке, Хрватске, Федерације БиХ, Републике Српске, Црне Горе и тако даље, као и свих делова Србије.

Ова манифестација је већ годинама уназад превазишла оквире наше општине и за кратко време се прочула по Европи. Тог дана се аутомобилом није могло проћи кроз центар села што само говори о броју посетилаца ове манифестације.

Фото: Никола Јаничић

„Све екипе из иностранства су се одазвале и дошле у Нову Гајдобру и отуд је наше задовољство још веће“ каже Гојко Куљић испред организатора манифестације.

„Презадовољни смо како је манифестација протекла, о томе сведоче речи самих учесника из екипа, посебно оних иностраних. Само бих додао да је екипа из Чешке „Чека и Пека“ дошла неколико дана пре манифестације и остала је у Новој Гајдобри недељу дана. Они су у протеклих неколико година редовни учесници, а ове године су први пут освојили неку награду и били су, мало је рећи, презадовољни.

„САЧ ФЕСТ“-у је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, начелник Општине Љубиње Стево Драпић, представници Општине Требиње, као и председник аматерског Савеза за рекреативни спорт Предраг Гавриловић који је најбољим екипама уручивао пехаре.

Стручни жири су и ове године чинили представници Кулинарске федерације Србије који су имали и тежак и лак задатак да у мору преукусних јела под сачем прогласе оне најбоље. На крају је прво место припало Удружењу Херцеговаца из Суботице, друга је била екипа „Чека и Пека“ из Чешке, а трећепласирана „Оћевија“ из Вареша у Федерацији БиХ.

На манифестацији су се представници екипа такмичили и у традиционалним херцеговачким спортским дисциплинама, надвлачењу конопца и бацању камена с’ рамена. У мушкој конкуренцији надвлачења конопца победила је „Ревена“ из Бачке Паланке, док су код жена тријумфовале чланице екипе УСХ „Нови Сад“. У бацању камена с’ рамена победио је Немања Родић из Нове Гајдобре.

Фото: Никола Јаничић

Заиста, општа оцена је да је организација манифестације била беспрекорна и зато све похвале члановима Удружења грађана „САЧ ФЕСТ“.

Манифестацији „САЧ ФЕСТ“ је претходио велики концерт КУД „Јован Дучић“ на коме су у присуству бројних посетилаца учествовали и гости КЦ „Цар Душан Силни“ из Фекетића, КУД „Младост“ из Бача, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре, КУД „Стеван Мокрањац“ из Каћа, КУД „Бранко Радичевић“ из Сирига, затим ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке и КУД „Младен Стојановић“ из Младенова.

„САЧ ФЕСТ“ и концерт КУД „Јован Дучић“ су одржани у склопу обележавања сеоске и храмовне славе Нове Гајдобре – Светог Василија Острошког.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here