Одржано предавање др Предрага Ђоковића у Бачкој Паланци

Предавање је одржано поводом тридесетогодишњице од оснивања црквеног хора "Свети Јован Крститељ"

Фото: Епархија бачка

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак, 4. јула 2023. године, у Светосавском дому Светојованског храма у Бачкој Паланци, после вечерњег богослужења, одржано је предавање на тему „Између опстанка и прогреса – Музика и појање у животу сарајевских Срба у прошлостиˮ.


Др Предраг Ђоковић, редовни професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, током свог исцрпног излагања, дотакао се ране историје сарајевских Срба. У наставку је хронолошки представио богослужбени живот кроз историјске детаље који су се тицали црквеног, богослужбеног и образовног живота православног живља у Сарајеву. Од турског ропства до Аустроугарске владавине, Срби су заиста водили борбу за опстанак који су учитавали кроз музику, школство и црквено богослужење, али су и неуморно водили бригу о унапређивању духовног живота, како омладине тако и одраслих православних Срба. Професор др Предраг Ђоковић је истакао и посебну улогу Српског пјевачког друштва „Слогаˮ у Сарајеву.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки, док је на богослужењу, поред црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, појао и гостујући професор др Предраг Ђоковић. Предавање је одржано поводом тридесетогодишњице од оснивања црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, а у склопу духовних свечаности под називом Од Видовдана до Ивањдана, које трају од 28. јуна до 7. јула 2023. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here