Ко у Србији има бенефицирани радни стаж?

Ево списка

Фото: Getty images

Неки радници запослени у одређеним јавним секторима и индустрији могу да оду у пензију са 50 година, тј. са 14 година радног стажа мање него остали, уз пензију и до 20 одсто већу.


Реч је о бенефицираном радном стажу, на који у Србији имају радници у више од 20 индустрија. Према правилнику, једна година проведена на таквом радном месту рачуна се као 14,15, 16 или 18 месеци.

Право на бенефицирани радни стаж имају сви који су запослени на пословима на којима је рад нарочито тежак, опасан и штетан по здравље. На листи су и послови чије је обављање ограничено навршењем одређених година живота, али и они који утичу на пад физиолошких функција у мери да онемогућавају рад.

Право на бенефицирани стаж имају запослени у МУП, БИА, ВБА, ВОА, Министарству спољних послова, Управи за извршење кривичних санкција, Пореској полицији, Војсци Србије, а од децембра 2019. године и судије, тужиоци и заменици тужилаца. А, услови нису за све једнаки.

Тако запослени у МУП-у, МСП, БИА, ВБА, ВОА, Управи за извршење кривичних санкција, Пореској полицији, Војсци Србије, у пензију иду са навршених 55 година живота и 24 године стажа осигурања, од чега 14 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна а увећаним трајањем.

Подофицир и официр у Војсци Србије у пензију могу са 53 године живота и 40 година пензијског стажа, пуковник у Војсци Србије са 54 године живота и 40 година пензијског стажа, припадници специјалних јединица БИА, ВБА и ВОА са 53 године живота и 20 година ефективно проведених на одређеним специфичним пословима у специјалној јединици, а остали полицијски службеници са 60 година живота и 25 година рада, од чега 15 година ефективно преоведених на радним местима на којима се стажа осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Осим њих, право на бенефицирани радни стаж имају и запослени на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, а на том списку се налази 37 различитих индустрија, тј. сектора: рудници, геолошка и рударска истраживања, црна металургија-железаре, обојена металургија, ливнице, ковачнице, производња ватросталног материјала, ватростално зидање, производња и прерада нафте и производња течног нафтног гаса, шумарство и дрвна индустрија, хемијска индустрија, наменска производња експлозива и експлозивних материја, речна бродоградња и бродоремонт, производња стакла, саобраћај, изградња и одржавање далековода и надземних водова, грађевинарство, графичка индустрија, кожарско-прерађивачка индустрија, текстилна индустрија, гумарска индустрија, фармацеутска индустрија, производња електричне енергије (термоелектране и топлане), производња акумулатора, индустрија меса, индустрија каблова, рад на ниским температурама, рад под водом, индструија вискозних производа и целулозе, производња хлора и лужине, комунална делатност, здравствене установе, производња вагона, уметничка делатност, нуклеарна постројења и лабораторије.

У неким од ових сектора и индустрија само неколико занимања има право на бенефицирани радни стаж, док се у другима на списку налази већи део радних места у индустрији. На списку бенефицираних занимања налазе се и балетски играчи и оперски певачи, раме уз раме са рударима, рониоцима, пилотима.

Да би се стаж осигурања рачунао с увећаним трајањем (тј. да би се рачунао бенефицирани радни стаж) потребно је да се лице ефективно бавило опасним пословима минимум 10 година, за старосну пензију, и 5 година, за инвалидску пензију. Такође, право на бенефицирани радни стаж имају и сви који сами себи плаћају стаж, под условом да се утврди да су заиста радилил тешке и опасне послове који су законски обухваћени овом бенефицијом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here