У Силбашу одржана манифестација „Чари вишње“

Гастрономска манифестација са богатим културним садржајем

Фото: Hlas ľudu

СИЛБАШ – У суботу, 10. јуна, чланице словачких женских удружења упутиле су се у Силбаш, где је одржан већ традиционалне „Чари вишње“. Реч је о манифестацији гастрономске природе, а обухвата и културне садржаје.


По 12. пут, Актив жена у Силбашу, у сарадњи са МОМС-ом, организовао је манифестацију „Чари вишње“, чији је циљ представљање традиционалних, али и модернијих рецепата, чији је главни састојак вишња. Наравно, манифестација не нуди само пите од вишања, већ је било и пића са укусом вишње, компота, џемова итд. У холу силбашког Дома културе посетиоци су могли да задовоље сва своја чула.

Ове године су чланице удружења жена из Силбаша, Селенче, Пивнице, Петровца, Луга, Гложана, Јаношика, Бачке Паланке, Лалића и Илока представиле специјалитете од вишања из свог окружења. Наравно, простор удружења није био резервисан само за презентацију гастрономских специјалитета, већ и за излагање рукотворина и украсних предмета. У Дому културе постављена је и традиционална словачка соба коју су посетиоци могли да виде. Ово је већ устаљена форма манифестације, тачније након уводног дела, који се односи на представљање удружења словачких жена и њихових производа, програм се преселио у велику салу Дома културе, где је одржан културно-уметнички програм.

Силбашки Актив жена је једно од најактивнијих удружења у селу. О томе сведочи и чињеница да само ови чланови редовно користе просторије Дома културе за своје активности. И ове године културно-уметнички програм је био релативно добро посећен. Пошто у Силбашу нема редовних културних дешавања, становници се стога веома радују Чарима вишње.

Културно-уметнички програм отвориле су локалне чланице Удружења Актива жена. Ана Ломенова је на почетку програма поздравила присутне у име организатора Актива жена и МОМС Силбаш. Посебно је пожелела добродошлицу Милану Крагуљцу, председнику Савета месне заједнице Силбаш, представницима Канцеларије за Словаке који живе у иностранству – Владислави Јанчошковој, Милини Склабинској и Јани Копаниковој и пароху Јасмини Котасова-Медвелова.

„Потребно је истаћи колико важан и незаменљив посао раде наша удружења жена. Не само да промовишу своје окружење, историју, личности, већ у суштини раде велики посао у очувању нашег културног наслеђа. И фасцинантно је са каквом снагом и енергијом то раде“, рекла је Милина Склабински у свом говору.

Свој текст о вишњама прочитао је писац Будимир Попадић. Затим су представници појединих удружења читали стилске радове, након чега је бина припала културно-просветном друштву „Jednota z Hložian“. Поред плесних бројева, певала је и женска певачка група, као и соло певачи Јана Ступавска и Владимир Кришка. Плесаче и певаче пратио је оркестар којим је руководио Иван Галамбош. Ове године, међутим, због нетрадиционалног завршетка школске године, истакли су се бодови ђака Основне школе Браћа Новаков.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here