У сусрет Дану сремуша у Нештину – најбоље јести свеже листове

Концепт повратка природи, здравој исрани и животу

606
Фото: Pixabay

Традиционална манифестација „Дан сремуша“ недавно је промовисана и најављена на Међународном сајму туризма у Београду.


Традиционална манифестација „Дан сремуша“ ове године биће одржана 1. априла у организацији Удружење грађана „Став“, а уз помоћ локалне самоуправе, Туристичке организације општине Бачка Паланка и Локалне акционе групе „Фрушка Гора – Дунав“.

Концепт повратка природи, здравој исрани и животу

На сремској страни бачкопаланачке општине у Нештину и Визићу првог дана априла сви заинтересовани имаће прилику да беру и одмах у природи једу сремуш, увере се у његова лековита својства, да шетају, возе бицикле упознају природне лепоте и културне знаменитости ових села, а све кроз промоцију здравог начина живота.

„Девети пут за редом организујемо ову манифестацију са циљем да промовишемо наше подручје, природне лепоте и наравно здрав начин живота и исхране“, рекао нам је Зоран Јовичин испред Удружења „Став“. Он напомиње да ће ове године након окупљања у дворишту куће за одмор Скелица у Нештину и традиционалног и многима омиљеног сремског доручка – ‘леба масти и паприке или хлеба и џема, кренути у обилазак цркава и манастира и наравно шумског подручја које је богато сремушем.

„Шума је пуна сремуша, и сви добро знају да беремо само листове (не луковице) које одмах једемо. У моменту бербе има највише витамина и минерала који се после неколико часова лагано губе. Ми промовишемо тај концепт повратка природи, здравој исхрани и животу“, рекао је за Агроклуб Јовичин додајући да ће домаћице ове манифестације припремити различита јела од ове биљке за дегустацију, а након тога Павле Шојић са Космаја одржаће предавање о употреби жира у људској исхрани.

Здравији од белог лука

Allium ursinum је дивљи лук који подсећа на бели лук, то је самоникла јестива шумска биљка која важи за прави дар природе због вишенаменске употребе, користи се као храна, лек и зачин. У народу је познат као шумски, дивљи бели или зимски лук, а често као и медвеђи баш због веровања да медведи након буђења из дугог зимског сна прво једу ову биљку која им омогућује да брзо поврате снагу.

Важи за изузетно лековиту биљку, многи тврде да је здравији и од белог лука, богат је витаминима – има 14 пута више витамина Ц од лимуна, а садржи и витамин А,Б1,Б2, и бројне минерале. Одличан је чистач црева, јетре, жучне кесе, чисти слуз из плућа, снижава висок крвни притисак, јача кардиоваскуларни систем, делује антибактеријски и помаже зарастању рана.

Термичком обрадом губи лековита својства

Бере се током пролећа, од марта до маја, пре него што процвета, а важно је нагласити да за припрему треба користити младе, свеже листове, обзиром да старији листови могу бити љути и горки.

Најбоље је јести свеже листове обзиром да термичком орадом губи своја лековита својства. Од њега се могу направити различите салате, варива, пите, проје, додаје се куваној тестенини, супама и чорбама. Веома је омиљен песто сос који се лако припрема-две везе сремуша које се добро оперу треба исецкати и ставити у блендер додати 2 дл маслиновог уље и соли по укусу, миксати док маса не добије структуру намаза.

Ову биљку је лако пронаћи у шуми, али треба напоменути да се берба ове здраве и укусне биљке препоручује само искусним познаваоцима лековитог биља. Треба бити обазрив обзиром да постоје и веома сличне биљке као што су ђурђевак и мразовац које су отровне. Они који нису сигурни да ли се ради о сремушу треба само да прстима протрљају листове и тако провере да ли има мирис белог лука.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here