Zavičaj predaka ne sme pasti u zaborav

Program manifestacije "Dani kolonizacije 2021“ koja se održava u Mladenovu od 6. do 8. avgusta

1088
Foto: Nedeljne novine

MLADENOVO: Nakon jednogodišnje pauze izazvane pandemijom korona virusa, Mladenovo će početkom sledećeg meseca, tačnije od 6. do 8. avgusta, ponovo biti u znaku tradicionalne kulturno –zabavne, turističke i sportske manifestacije „Dani kolonizacije 2021“.


Mladenovljani će se i tokom njenog trodnevnog trajanja još jednom vratiti u vreme kada su njihovi preci jednim od vozova bez voznog reda stigli iz nekadašnje Bosne u ondašnji Bukin.

– Program će početi u petak 6. avgusta, a otvoriće ga članovi KUD-a „Dr Mladen Stojanović“ koji će u sali Doma kulture sa početkom u 19 sati izvesti kulturno-umetnički program, koji bi trebao da traje, oko dva sata, kaže za „Nedeljne novine“ Slobodan Manojlović, predsednik Saveta MZ Mladenovo i dodaje:

– Nakon toga, u bašti Doma kulture biće održano disko veče. Biće tu i sportskih takmičenja. U subotu će se između 10 i 12 sati u centru sela održati defile bajkera. Oko podne na prostoru ispred škole „Branko Ćopić“, počeće sa radom likovna kolonija na kojoj će  učestvovati članovi ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke sa gostima. U 12 sati biće položeni venci na spomen obeležje u centru sela, koje će obaviti predstavnici lokalne samouprave, mesne zajednice Mladenovo i SUBNOR–a – navodi Manojlović i dodaje:

– U 13 sati planirano je održavanje svečane sednice Saveta MZ Mladenovo, na kojoj će biti prisutni gosti i zvanice, kao i predstavnici privrede, Vojne ustanove „Morović“ i sveštenik pravoslavne crkve u Mladenovu jerej Petar Nikolić. Tokom svečane sednice će biti dodeljene zahvalnice Mladenovljanima koji su se istakli u humanitarnom radu, poljoprivrednoj proizvodnji, sportu, kulturi i drugim oblastima. Istog dana sa početkom u 19 sati u sali Doma kulture, nastupiće članovi kulturno – umetničkih društava iz Zubinog Potoka i Doboja. Nakon koncerta u letnjoj bašti Doma biće održano disko veče.

Ovogodišnji „Dani kolonizacije“ završiće se u nedelju, 8. avgusta.

– Nedelja je rezervisana uglavnom za sportske aktivnosti koje će biti održane samo pod jednim uslovom, da ne dođe do prekomernog širenja infekcije izazvane korona virusom. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji „Dani kolonizacije“ proteći će u organizaciji Mesna zajednice Mladenovo uz svesrdnu pomoć, baš kao i ranijih godina, lokalne samouprave –  zaključio je Slobodan Manojlović.

„Danima kolonizacije“ u Mladenovu prethodiće obeležavanje hramovne slave mladenovljanske crkve, posvećene Svetom proroku Iliji.

– U nedelju 1. avgusta će se od 17 časova u Svetom hramu biti održano praznično bdenije. Na sam dan slave 2. avgusta, Sveta arhijerejska liturgija će biti služena od 9 sati. Istog dana sa početkom u 17 sati obaviće se večernje bogosluženje sa osvećenjem slavskih darova. Na slavu su pozvani sveštenici iz namesništava i šire. Nakon večernjeg bogosluženja, obaviće se osvećenje slavskog kolača, kao i preuzimanje kumstva za naredni jednogodišnji period. Ispred hrama deca iz KUD –a „Dr Mladen Stojanović“ izvešće prigodan program. Pozivam sve ljude dobre volje i verujući narod koji ima želju i volju da dođe do crkve i uveliča slavlje. Svi su pozvani – kaže Petar Nikolić, prezviter pravoslavne crkve u Mladenovu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here