Davaoci krvi zaslužuju veće poštovanje i privilegije

"Moja preporuka svim mladim ljudima je da odu na akciju dobrovoljnog davanja krvi i daju krv"

533
Foto: Janko Fabri (Izvor: Nedeljne novine)

Proteklo je dosta vremena od kada je Janko Fabri prvi put dao krv. Učinio je to kao devetnaestogodišnji vojnik 1977. godine u Ljubljani.


Od tog prvog davanja do danas krv je dao 108 puta.

– Sve je nekako počelo u glavnom gradu Slovenije, gde sam služio redovan vojni rok. Tada sam prvi put dao krv i od tada do danas, sa kraćim prekidima, zbog određenih zdravstvenih problema, odazivam se na sve akcije koje sprovodi Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada i bačkopalanački Crveni krst. Krv sam do sada dobrovoljno davao, osim u Ljubljani, u Despotovu i Bačkoj Palanci, ali uvek sa istom željom da nekome ko se nalazi u nevolji pomognem – navodi Janko i seća se:

– Žao mi je što osamdesetih godina nisam mogao da dam krv jednom komšiji. Sećam se, bilo je dosta hitno, a ja sam se tada nalazio na putu. Kada sam se vratio kući tada je već bilo kasno. U mojoj porodici jedino ja dobrovoljno dajem krv – priča Janko.

Iza njega je zaista dug period dobrovoljnog davanja krvi – gotovo 45 godina. Seća se Janko vremena kada su dobrovoljni davaoci krvi imali znatno veće benefite od onih što ih imaju danas.

– Nekada ranije dobrovoljni davaoci krvi su mogli koristiti i slobodne dane za datu krv, mogli su otići u neku od banja, a sada za 100 davanja krvi dobijaju umetničku sliku. To je, po meni, pomalo ponižavajuće. Svaki pregled moraju plaćati, a jedino su oslobođeni plaćanja participacije. Mada većina nas koji dajemo krv to radi da bi pomogla nekome ko je u nevolji, mislim da bi neko, ili neki, ipak, trebali više pažnje, brige i određenih privilegija da daju nama dobrovoljnim davaocima krvi. Mislim da je i to jedan od razloga što je među davaocima krvi sve manje mladih osoba, i što se davalaštvo ipak nalazi u određenoj krizi. Ovakvim načinom ne stimulišu se sadašnji davaoci, a teško da se mogu privući oni koji će početi da daju krv. Međutim, i pored toga što je situacija takva kakva jeste i dalje ću nastojati dobrovoljno da dajem krv. Tačnije još tokom naredne dve godine odnosno do starosne granice od 65 godina – rekao je Janko Fabri.

Naredne godine navršiće se četiri i po decenije, od prvog Jankovog davanja krvi.

– Mada sam nezadovoljan beneficijama koje mi davaoci krvi imamo, da sada imam osamnaest godina, opet bih bio dobrovoljni davalac krvi. Moja preporuka, svim mladim ljudima je da odu na akciju dobrovoljnog davanja krvi i daju krv. Osim što će dajući dragocenu tečnost pomoći nekome ili nekima da ostanu u životu, pomoći će i sebi samima. Tokom davanja krvi, prekontrolisaće svoje zdravstveno stanje, na najbrži i najefikasniji način, a istovremeno će obnoviti i svoju krv – istakao je na kraju Janko Fabri.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here