Диван гест првака из ОШ „Десанка Максимовић“ за другара који је превремено рођен

Деспот је рођен у шестом месецу трудноће, сада похађа први разред у ОШ "Десанка Максимовић"

Деспот и његова мама са другарима из одељења. Фото: Приватна архива

У Бачкој Паланци, поводом Дана превремено рођене деце (17.11.), у ОШ „Десанка Максимовић“ учитељица Вера Костелац је у одељењу 1-2, уз помоћ вредних ручица првака, организовала малу журку за ученика Деспота Рађеновића. Деспот је један од превремено рођене деце, мали див, рођен 30. априла 2016. године када је његова мама била тек у шестом месецу трудноће.


Имао је само 1кг и изборио се са свим потешкоћама које носи превремено рођење. Сада је диван дечак, увек спреман да помогне другима у невољи.

У жељи да му улепшају јучерашњи дан, другари су спремили песмицу, направили пано за поклон и дружили се уз музику, балоне и медењаке. Журку је улепшала и Деспотова мама која је добила загрљај подршке од деце из одељења.

Најрадоснији дан за родитеље је дан када се роди дете. Маме и тате уживају у трудноћи и припремама за долазак бебе пуних 9 месеци.

Међутим, постоје бебе које се роде доста раније. Такве бебе називамо недоношчад или превремено рођене бебе и 17. новембра се обележава Светски дан превремено рођених беба. На тај дан, многе зграде у свим градовима света, обасјане су љубичастим светлом као знак подршке таквој деци.

Многи од прерано рођене деце, имају трајних последица у развоју и доста здравствених проблема због којих им је касније потребна помоћ дугих. Често су болесна и изостају из колектива, тако да се не могу дружити са својим другарима. Често немају довољно пажње и мира на школском часу, те им је понекад потребна мала помоћ при учењу. Њихов мозак доста брзо ради, тако да не успевају да се концентришу на оно што раде. Због свега тога кроз шта пролазе у свом одрастању таква деца су, као велики борци, добили надимак „мали дивови“.

Доброта и емпатија међу децом су нешто што морамо пажљиво неговати, а учитељица и деца из одељења 1-2 су овим гестом показали како се то ради.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here