Градоначелница Илока: Све је више Бачкопаланчана у Илоку

Поред мештана Бачке Паланке и околних места, који су одмах преко границе, грађани Новог Сада такође све чешће посећују Илок ради куповине.

Извор: 24.сата; Фото: Pixsell

У протеклим годинама, била је уобичајена пракса да хрватски грађани путују у пограничне градове и места у Србији, посебно Шид, Бачку Паланку и Богојево, како би куповали потрепштине за кућу. Ова пракса се развила након мирне реинтеграције хрватског Подунавља и успостављања граничних прелаза између две државе. У Србији су се тих година куповали разноврсни производи, највише цигарете, алкохол, сокови и прехрамбене намирнице. Такође, људи су прелазили границу како би куповали ствари за кућу, ПВЦ столарију, одећу, лекове, израђивали наочаре, па чак и ишли код стоматолога.

Било је уобичајено и отићи аутомобилом преко границе на ручак или вечеру. Штавише, мештани Илока су често бициклом ишли до Бачке Паланке само по хлеб и млеко! Главни мотив за ове путовање био је чињеница да су ствари преко границе биле приметно јефтиније, а то су највише искориштавали становници хрватских пограничних подручја. У свим пограничним местима у Србији било је сасвим нормално видети велики број возила са регистрацијама из Вуковара, Винковаца, Осијека, Белог Манастира, Ђакова…

У последњих неколико месеци, приметна је значајна промена. Становници пограничних делова Србије све више и у све већем броју одлазе у Хрватску ради куповине. Ово је евидентно и по великом броју возила са српским регистрацијама на путевима источне Хрватске. Поред мештана Бачке Паланке и околних места, који су одмах преко границе, грађани Новог Сада такође све чешће посећују Илок ради куповине, будући да им пружа већи избор продавница. Илок је посебно популаран, а људи такође често купују у Товарнику, близу Шида. Међутим, многи грађани Србије путују и до Вуковара и Осијека због шопинга, где је понуда већа и где могу пронаћи све или скоро све што им је потребно, јавља хрватски „Вечерњи лист“.

Градоначелница Илока, Марина Будимир, истиче: „Немогуће је не приметити да се последњих месеци повећао број грађана Србије који долазе у Илок. Постоје дани када је готово немогуће видети аутомобиле са хрватским регистрацијама на паркинзима наших продавница. Људи долазе у Хрватску да купују јер је нешто јефтиније, баш као што и ми идемо код њих када је ситуација обрнута. То су предности градова и насеља у близини границе.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here