Mladi i mi – korak u istom smeru

U Centru za socijalni rad je od početka godine do kraja oktobra meseca, registrovano ukupno 115 dece i mladih koji ispoljavaju jedan od oblika delinkventog i društveno neprihvatljivog oblika ponašanja.

400

BAČKA PALANKA: Strategija razvoja socijalne zaštite naše opštine za period od 2019. godine do 2022. godine predstavlja razvojni dokument sačinjen na osnovu aktuelnog stanja i prioritenih potreba naše lokalne zajednice. Kao posebano prioritetan izdvojen je rad sa decom i mladima sa poremaćajem u ponašanju.


U Centru za socijalni rad je od početka godine do kraja oktobra meseca, registrovano ukupno 115 dece i mladih koji ispoljavaju jedan od oblika delinkventog i društveno neprihvatljivog oblika ponašanja. Većina njih je počinila neko od lakših prekršajnih dela, ali se zapaža da postoji povećan broj maloletnih počinilaca krivičnih dela koji se pojavljuju više puta, što signalizira da postoji potreba za intenzivnijim preventivnim radom sa našim mladim sugrađanima.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

U želji da kroz realizaciju preventivnih i resocijabilnih zadataka i aktivnosti sa mladima dublje zakoračimo u svet mladalačkog buntovništva i nastavimo rad na razrešenju mnoštva problema koji čine okosnicu života porodice i dece sa problemima u ponašanju, osmislili smo projekat „Mladi i mi – korak u istom smeru“.

Cilj nam je da realizacijom savetodavno-edukativnih tribina i radionica preventivno delujemo na mogućnost ispoljavanja asocijalnog ponašanja mladih srednjoškolskog uzrasta. Posetili smo sve tri srednje škole u našoj opštini i razgovarali sa srednjoškolcima na temu maloletničke delikvancije. Prezentovali smo im znanja iz nenasilne i asertivne
komunikacije, razgovarali smo o oblicima i posledicama asocijalnog ponašanja, kao i o značaju emocija u komunikaciji. U diskusiji sa mladima, naglasili smo i koje su to zakonske posledice kada se izvrši neko od krivičnih, odnosno prekršajnih dela.

Posebnu pažnju izazvalo je prezentovanje video zapisa pod nazivom „Nisam problem, imam problem“ koji je slikovito predstavio put jednog maloletnog počinioca krivičnog dela.

Kroz koje situacije sve prolazi, kako vidi sebe, a i kako ga drugi vide i koliko je bio izložen osudi i stigmatizaciji od strane okoline.

Na osnovu pozitivnih reakcija naših mladih sagovornika, ocenili smo da je ovakav vid rada sa mladima efektivniji i zanimljiviji, a istovremeno i edukativan, te ćemo se potruditi da i u budućnosti nađemo načine kako da sprovedemo slične aktivnosti. Izdvajamo deo sadržaja tribine koji se odnosi na nenasilnu komunikaciju: Kako da rešimo sukobe, konflikte?

Jedan od načina je asertivna i nenasilna komunikacija

Ona podrazumeva izražavanje sopstvenih misli, osećanja, uverenja bez težnje dominaciji, ponižavanju ili degradiranju drugog. Asertivna osoba poštuje mišljenje i stavove drugih, ali ne mora nužno da se slaže sa njima. Nenasilno komuniciramo kada ocenjujemo tuđe postupke, ali bez etiketiranja, ismevanja… posvećujemo pažnju onome što osećama i otvoreno ispoljavamo naše želje i potrebe. Nenasilna komunikacija podrazumeva stav da smo i mi i druga osoba odgovorni za svoje postupke. Ukoliko se s nekim ili nečim ne slažemo, slobodno iznosimo svoj stav ili svoje mišljenje, i ako već kritikujemo nešto, onda kritikujemo ponašanje određene osobe, nikako njenu ličnost.

Direktorka CSR
Vera Petrović


Pročitaj: Sednica Kriznog štaba – produženje postojećih mera i uvođenje novih

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here