Око 135.000 људи у Србији старијих од 65 година нема пензију

Министарство за бригу о селу заговара увођење социјалне пензије

181
Фото: Pexels

Међународни дан социјалне правде обележен је овог месеца, када је још једном указано да је један од највећих проблема сиромаштво, растуће неједнакости и да је све више људи који не могу да обезбеде основно за живот, а налазе се у трећем животном добу.


Била је то прилика да се поново чује да је потребно увести социјалне пензије, које у протеклих неколико година највише заговара Министарство за бригу о селу.

У том министарству за „Дневник” подсећају да се залажу за тип социјалне – гарантoване пензије и да предлажу да оне не би требало да буду ниже од 100 евра. – Пре него што се пензија оствари, требало би проветити имовинско стање примаоца. Провера би се радила увидом у социјалну карту појединца која би као јединствени регистар била доступна да би се видели подаци о имовинском стању и примањима поједница и породице. Новац се не би исплаћивао из ПИО фонда, пошто не представља класичан вид пензије по неком основу већ би за то била одређена наменска средства.

Најновији подаци, наводе у Министарству за бригу о селу, показују да имамо око 135.000 оних који немају пензијско осигурање, а имају 65 година или су старији. – Међу њима је највећи број жена са села, чак 85 одсто, и овакав вид давања би, осим материјалног, побољшао и њихов положај уопште. Била би то потврда да друштво вреднује њихов рад и да им се одужује за све што су током животног века радиле, гајећи и васпитавајући децу, радећи у домаћиству и на пољопривреди и бринуле за своје породице.


Заштита основних људских права

Социјална пензија условљена провером средстава за људе старије од 65 или 70 година примењује се као централна мера за смањење сиромашта, наводи Министарство за бригу о селу. – Резултати праћења постојећих пензионих шема и истраживања светских агенција, укључујући и Светску банку, Међународну организацију рада и међународне хуманитарне организације као Help Age International, указују на позитивне ефекте социјалне пензије као мере заштите становништва угрожених сиромаштвом, не само за старија лица примаоце панзија већ и за друге генерације, односно чланове њихових породица. У развијеном дели света, социјални пензију владе спроводе као заштиту основних људксих права, право на достојанствен и лични интегритет старијих грађана.


Социјалне пензије су, заправо, наводе у Министарству за бригу о селу, посебан вид социјалног давања лицима старијим од 65 година који нису остварили право на пензију, не примају социјалну помоћ, немају имовину нити било који други вид помоћи.

Оваква потпора помиње се први пут у Националој стратегији о старењу 2006-2015 године. Назив социјална пензија је уведен за лица која нису уплаћивала допринос за пензијско осигурање. Међународна заједница познаје два вида тих пензија: универзалне које су доступне свим старијим лицима без личних примања који испуњавају главни услов – одређене године старости, и социјалне пензије са провером које су доступне сиромашним старијим лицима који морају и да испуне више услова и провера (место пребивалишта, држављанство, приходи, имовина)

Владе сиромашних држава које спроводе шеме социјалних пензија, каже министарство, истичу њихов значај. Чак и веома низак износ социјалне пензије представља вредност за старије сиромашне људе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here