Посета древним светињама на Косову и Метохији

Поклоничко путовање чланова црквеног хора и верника из Бачке Паланке

Извор: Епархија бачка

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, а у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе, чланови Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке и верници из Бачке Паланке, предвођени протонамесницима Новицом Ракићем и Зораном Регодићем, паросима бачкопаланачким, протонамесником Марком Бубуљем, парохом челаревским, и Снежаном Жујић, диригентом хора, у периоду од 9. до 11. јуна, посетили су велике и древне светиње Косова и Метохије.


Прва светиња коју су посетили био је манастир Пећка Патријаршија, у којој вековима столују српски архиепископи и патријарси. У наставку путовања уследила је посета средњовековном манастиру Високи Дечани, где су се верници поклонили моштима светог Стефана Дечанског. Потом је уследила посета манастиру Зочиште који чува целебне мошти светих Козме и Дамјана, над којима су поклоницима прочитане молитве за здравље. На крају првог дана поклоничког путовања, поклоници су посетили храм Светог Стефана у месту Велика Хоча и стигли на коначиште у манастир Светих Архангела код Призрена.

Другог дана ходочашћа, поклоници су присуствовали светој Литургији у манастиру Светих архангела надомак Призрена, где су чланови црквеног хора и појали на светој Литургији. После свете Литургије посетили су Саборни храм светог Ђорђа, призренску Богословију Светих Кирила и Методија, задужбину Симе Андрејевића Игуманова, као и храм Успенија Пресвете Богородице – чувену и многострадалну Богородицу Љевишку у Призрену. Потом је уследила посета манастиру Грачаница, а на самом крају путовања уследила је посета манастиру Бањска са црквом посвећеном светом архиђакону Стефану.

У свим овим великим светињама, чланови хора и остали поклоници су наишли на срдачно гостопримство домаћина. Чланови Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, који ове године прославља тридесет година рада и појања, посетом овим нашим светињама су показали да им је у срцу на првом месту Косово и Метохија, те су и ово поклоничко путовање схватили као малу жртву чији је смисао да покаже тамошњем нашем народу да није заборављен. После поклоњења светињама, духовно оснажени и укрепљени, чланови Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ и остали верници су се вратили својим домовима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here