Радослав Радановић из Бачке Паланке пчеларством се бави осам година

Мед је одувек био пожељан у сваком домаћинству

Фото: Општина Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – Уз чај, лимунаду, у колачима или као здравија замена за неки слаткиш, мед је одувек био пожељан у сваком домаћинству.


Постоје разне врсте ове природне посластице, али како за Дневник каже пчелар Радослав Радановић из Бачке Паланке, њихови купци најчешће траже багремов, Фрушкогорски липов мед и имуно мед, који је заправо комбинација меда, полена и прополиса.

Пчелиње производе овог газдинства купци најчешће могу пробати и пазарити на манифестацијама у Новом Саду и Београду, као и у Бачкој Паланци, где породица има малу радњу.

Како нам прича наш саговорник, пчеларством је почео да се бави пре осам година, и био је први у својој породици који се одлучио да држи кошнице. Иако је у почетку био сам у овом послу, данас је читава породица укључена, како у бригу о пчелама, тако и у читав процес који је потребан да би настала једна медена теглица и дошла до кухиња њихових муштерија.

– Почео сам са четири, а тренутно имам око 60 ЛР кошница које су стациониране у Бачкој Паланци близу багремове шуме, тако да су ту током цветања багрема, а након тога их селим на Фрушку гору где цвета липа и тамо остају до краја лета. После тога их селим на ливадску пашу или сунцокрет, у зависности од године, и напослетку их враћам у стационирани пчелињак, где их припремам за зимовање. Заиста јесте потребно много труда и воље да би се опстало у пчеларству, а понајвише финансија. Моје искуство је такво да сам први мед добио након друге године пчеларења, не у неким великим количинама, али ипак довољно да од нечега почнем – открива Радослав Радановић, додајући да му ово још увек није примарни посао, али се нада да ће се то у скорије време променити.

То ипак не спречава овог младог Бачкопаланчанина да уложи много времена, рада, знања и креативности како би, поред меда, у „Златној теглици“ било и неких других, интересантних састојака. Медене мешавине газдинства Радановић укључују мешавине меда и бруснице, меда и ароније, меда и коприве, меда и ораха, а доступни су и медовача, прополис капи и веома тражена имуно комбинација меда. Када је у питању чист мед, ту су багремов, ливадски и Фрушкогорски липов мед, који је заправо једини монофлорални мед у Србији. Он има веома висок проценат липовог полена, чак више од 60% полена липе. Како само име каже, порекло води са падина Фрушке горе и то је мед који је добио сертификат, маркицу Републике Србије, посебну амбалажу и етикету, и прошао је хемијску и поленску анализу. Фрушкогорски липов мед помаже код проблема дисајних путева, прехлада, упала грла и бронхитиса, те није ни чудо што га купци све више траже, посебно у зимском периоду.

Ово је такође и период када око пчела има далеко мање посла, али наш саговорник објашњава да су припреме за следећу сезону увелико почеле, од спремања нових кошница, фарбања, склапања рамова за нове ројеве да граде восак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here