Седам најчешћих грешака због којих колачи не успевају

Често се дешава да иако у потпуности пратите рецепт од корака до корака, након печења резултат није задовољавајући

Фото: Pexels

Проблем који многе почетнике у кухињи наводи да одустану од припреме колача је њихов лош исход.


Наиме, често се дешава да иако у потпуности пратите рецепт од корака до корака, након печења резултат није задовољавајући, већ потпуна катастрофа. Како наводи Zadovoljna.hr, ово су најчешће грешке због којих ваши колачи пропадну.

1. Користите соду бикарбону уместо прашка за пециво и обрнуто

Прашак за пециво се прави од соде бикарбоне, али је њихова структура и текстура потпуно другачија, као и ефекат који имају у појединим рецептима. Сода бикарбона реагује и производи угљен-диоксид само када се помеша са киселим састојцима као што су чоколада, јогурт, кисело млеко или сирће. Прашак за пециво, с друге стране, производи угљен-диоксид када се помеша са водом.

2. Избегавање просејавања сувих састојака

У бројним рецептима назначено је како суве састојке треба просејати пре додавања у смесу, али многи то прескачу. Овај корак је важан јер просејавањем брашна уклањамо могуће грудице у тесту, док просејавање прашка за пециво осигурава да се на површини колача не стварају рупице.

3. Отварате врата рерне за време печења

Отварањем врата рерне долази до пуштања топлоте, које узрокује пропаст колача. То се догађа јер смеса у средини остаје свежа и потребно јој је тачно назначено време да цела добије жељену текстуру, а пуштањем топлоте напоље долази до издувавања врелог ваздуха из смесе и она пада. Ово правило посебно се односи на колаче и бисквите без брашна.

4. Предуго мешате тесто

У последње време све више се користе аутоматизовани миксери, чијим опцијама треба овладати пре него што се упустите у њихово коришћење. Наиме, преснажно промешано тесто имаће мехуриће ваздуха који ће након печења само спласнути. Правило је да шећер и маслац трпе снажно миксање, док друге састојке треба мешати ручно.

5. Заборављате да протресете калуп с тестом

Посебно назначен у готово сваком рецепту јесте савет да тесто, након што га излијете у калуп, протресете. Бројни ово избегавају, а за последицу добију површину колача која је квргава. Овај савет је вредан јер трескањем теста, посебно оног које је дебело и лепљиво, истерујете мехуриће ваздуха, што спречава да колач спласне и остане с рупом у средини.

6. Беланца нагло додајете у смесу мешањем

Грешка коју многи раде у настојању да што пре заврше с припремом колача јесте нагло додавање умућених беланаца у смесу. Наиме, на овај начин беланца постају воденаста, губе пенасту структуру, због чега тесто након печења у средини остаје влажно и свеже. Беланца треба у смесу додавати кашичицом мало-помало на самом почетку и потом нежно умешати остатак.

7. Предуго остављате жуманца и шећер без мешања

Бројни рецепти, посебно за торте, почињу мућењем жуманаца са шећером, али потпуно једноставан подухват већ у старту може проузроковати лошу текстуру бисквита. Наиме, шећер се веже на жуманца и стварају се кристали које је тешко измиксати и претворити у глатку текстуру, па се сви наредни састојци тешко вежу у хомогену смесу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here