Zajedno smo nezaustavljivi

Crveni krst Bačka Palanka obeležio Međunarodni dan volontera

Foto: Nedeljne novine

BAČKA PALANKA: Crveni krst je osnovan na volonterskoj bazi i ne kaže se uzalud da bez volontera ne bi bilo ni Crvenog krsta. Povodom Međunarodnog dana volontera (05.12.),  organizovano je druženje sa mladim humanistima, a tom prilikom su mladim volonterima uručene zahvalnice.


– Volonter sam u Crvenom krstu Bačka Palanka pola godine, a motivisalo me to što su volonteri ove organizacije dolazili u moju osnovnu školu i držali nam predavanja o Crvenom krstu. U meni se tada probudila želja da budem deo tog tima – kaže Teodora Smajić, jedna od mladih volonterki CK Bačka Palanka i dodaje:

– Privlači me medicina, iako se školujem za neku drugu struku, ali volim da pomažem ljudima. Dosta situacija mi se desilo u kojima je ljudima na ulici bila potrebna pomoć, a ja nisam znala kako da im pomognem. Sada to znam i sa radošću to ispunjavam. Do sada sam bila angažovana na akcijama dobrovoljnog davanja krvi, druženju sa mališanima iz OŠ „Heroj Pinki“ u Izletištu Bagremara, a bila sam učesnik i više seminara.

Teodora Smajić napominje da u početku bavljenja volonterizmom nije imala preteranu podršku od strane porodice, ali se vremenom i to promenilo.

– Mama i tata nisu gledali blagonaklono na moje volontiranje zbog brojnih obaveza uškoli. Brinuli su se kako ću uskladiti obaveze, ali su promenili mišljenje kada su videli da uspevam u organizaciji, a i da to volim. Volonter može biti svako, đak, student, zaposleni, advokati, lekari, pa čak i penzioneri. Biti volonter podrazumeva poklanjanje svog vremena, veština i znanja za dobrobit ljudi bez ikakve nadoknade, ali je i sam osećaj pomaganja neprocenjiv i više nego dovoljan – navodi Teodora.

Ove godine se Međunarodni dan volontera obeležio pod sloganom „Nezaustavljivi“, a snaga volontera se najbolje pokazala u vreme katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile 2014.godine kada su bili pouzdani stub države.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here