Најављена помоћ од 10.000 динара за просветаре

Још се не зна да ли су сви запослени од вртића до факултета ушли у рачуницу државе када је у питању помоћ

251
Фото: Getty images

Након здравствених радника, затим запослених у установама социјалне заштите на ред су дошли и просветни радници, који ће између Ускрса и 1. маја добити једнократну помоћ државе од 10.000 динара.


Оно што је сигурно да ће новац лећи на жиро-рачуне учитеља и наставника у основним и средњим школама, али још нема званичне потврде да ли ће новац добити и запослени у предшколским установима и на факултетима. У самосталном синдикату предшколског васпитања и образовања кажу да су обавештени да они неће бити изостављени.

Председник Србије Александар Вучић је у недељу (17.04.), најавио да ће сектор просвете добити једнократну помоћ државе и да ће бити обухваћено 133.000 запослених у образовању. О томе се говорило и пре избора.

– Нисмо потврдили да ћемо повећати плате просветарима, рекао сам да разматрамо. А дан након избора су ме напали. Сада кажем, просветари ће примити 10.000 динара. Свих 133.000 ће добити новчану подршку између 1. маја и Васкрса, ми то можемо да изгурамо и ту показујемо колико смо одговорни – рекао је он на ТВ Пинк.

Да ли су сви запослени од вртића до факултета ушли у рачуницу државе када је у питању помоћ, још се не зна. Наиме на званичном сајту Министарства просвете стоји да предшколске установе имају 25.893 запослених, основне школе 65.317, средње 34.010, а у високом образовању 18.890, што је у укупном збиру 144.110 запослених.

Први пут помоћ за просветне раднике

У Унији синдиката просветних радника Србије кажу да је ово први пут да су просветни радници добили помоћ државе у ковиду, иако су били преоптерећени, радили су по цео дан са једног групом ученика онлајн, са другом уживо.

– Ово је први пут за време ковида да просвета добије помоћ и да нас је неко приметио. Здравствени радници су у неколико наврата добили једнократну помоћ, чак и ванредно повећање плате – каже за „Euronews Srbija“, Јасна Јанковић председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она је додала да би најбоље било да се установи систем платних разреда, те да учитељи и наставници не морају ништа једнократно да примају, већ би то било трајно решење.

Вртићи се финансирају из средстава локалних самоуправа, те се и овог пута поставило питање да ли су и они ушли у рачуницу државе за помоћ.

– На основу цифре која се помиње од 133.000 запослених, мислим да су ту ушли и запослени у предшколским установама. Нас има око 110.000 у основним и средњим школама и њих има око 25.000 и то је око 135.000. По мом мишљењу овде није урачунато само високо образовање – навела је Јанковић.

Помоћ и за запослене у вртићима

У Самосталном синдикату предшколског васпитања и образовања кажу да су из Министарства просвете добили усмену потврду да су за помоћ државе урачунати и запослени у предшколским установама.

– На прошлом састанку министар просвете Бранко Ружић рекао је да запослени у предшколским установама не смеју да буду заборављени. Послала сам му јутрос мејл и звао ме је помоћник министра да каже да смо урачунати. То нам је било важно јер смо посебан извор финансирања, нас финансирају локалне самоуправе – појаснила је Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања. Додаје да је помоћ добродошла, али да је важније од тога да се измени Уредба о коефицијентима за обрачун зарада запослених у јавном сектору, део који се односи на предшколске установе.

– То је трајно решење за нас. Прикупљамо потписе које ћемо предати чим се формира нова влада, јер је то једини начин да се заштите запослени у предшколским установама. Ако влада прихвати ту нашу иницијативу то би државу коштало нешто мање од 5 милијарди динара на годишњем нивоу – појаснила је она.

Најпре су државну помоћ од 10.000 динара добили запослени у здравству, половином јануара ове године. Затим су почетком априла помоћ у истом износу добили запослени у установама социјалне заштите, а сада и запослени у просвети.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here